Ucraina caută soluții pentru a redeschide tranzitul alimentelor şi cerealelor

Redacția apr. 17, 2023 0 comentarii
porumb cereale

Ucraina va căuta să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un „prim pas” în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Duminică, Bulgaria a anunţat că are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, urmând exemplul Poloniei şi Ungariei.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul agriculturii, Mikola Solski.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

‘În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina’, a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat.

Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *