Ucraina va efectua vineri un test pentru exporturile de cereale

porumb cereale Foto: Pexels

O mică navă a exporturilor de cereale va pleca vineri dintr-un port ucrainean, într-o călătorie-test, a transmis joi autoritatea ucraineană a porturilor maritime, potrivit lui Shota Khajishvili, cofondator al Risoil, care operează un terminal în portul Chornomorsk, scrie Bloomberg.

Reamintim că Rusia și Ucraina au semnat vinerea trecută acorduri separate cu Turcia și Națiunile Unite, deschizând calea pentru exportul a milioane de tone de cereale ucrainene extrem de necesare – precum și cereale și îngrășăminte rusești – punând capăt unui impas din timpul războiului care amenințase securitatea alimentară pe tot globul.

Transportul de vineri va avea loc cu o navă încă neidentificată, aflată deja în port, cu cereale încărcate înainte de izbucnirea războiului. Acest transport va testa acordurile politice pentru a vedea dacă Rusia asigură trecerea în siguranță a navelor care urmează să fie monitorizate îndeaproape de observatorii internaționali.

Detaliind etapele inițiale ale planului, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență, Martin Griffiths, a confirmat că acele nave deja încărcate cu cereale în Chornomork, Odesa și Yuzhnyi vor fi primele nave care vor pleca înainte ca mai multe nave să fie permise în port după inspecțiile efectuate de oficiali terți turci.

Potrivit ONU, se speră că cele trei porturi vor restabili rapid nivelurile de export de dinainte de război, care reprezintă 65% din totalul exporturilor de cereale ale Ucrainei.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt așteaptate să fie exportate odată ce coridorul este deschis.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *