Ucraina intenționează să înceapă însămânțarea cerealelor de primăvară în următoarele zile și are suficiente cereale în stoc pentru a se asigura că populația are suficientă pâine, a declarat sâmbătă viceministrul agriculturii Taras Vysotskiy.
El a spus că țara, care consumă 8 milioane de tone de grâu pe an, are stocuri de 6 milioane de tone. Stocurile includ, de asemenea, 15 milioane de tone de porumb și o rezervă pentru cinci ani de ulei de floarea soarelui.
Mai mult, guvernul ucrainean va interzice exporturile de bunuri agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, potrivit unei decizii a executivului.
Va fi „interzis” exportul de ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare, grâu, carne, precum și bovine și produse secundare din Ucraina.
„Aceasta înseamnă o interdicție de facto a exportului”, potrivit declarației cabinetului.
Ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina și pentru a răspunde nevoilor populației în aprovizionarea cu produse alimentare critice.
Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene. Rusia și Ucraina sunt împreună responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit unei analize realizată de Gro Intelligence.
Prețurile grâului au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, atingând un nivel record din 2008. Ucraina a avut un an agricol bun înainte de invazia Rusiei, cu un record de exporturi de grâu.