UE acuză compania americană Microsoft de încălcări ale normelor antitrust cu privire la Teams

microsoft sursa foto: Facebook/ Microsoft

Comisia Europeană a informat Microsoft cu privire la opinia sa preliminară conform căreia Microsoft a încălcat normele antitrust ale UE prin legarea produsului său de comunicare și colaborare Teams de aplicațiile sale populare de productivitate incluse în suitele sale pentru întreprinderi Office 365 și Microsoft 365, se arată într-un comunicat al oficialilor europeni.

Compania americană Microsoft este o companie globală de tehnologie care oferă software pentru productivitate și afaceri, cloud computing și personal computing. Teams este un instrument de comunicare și colaborare bazat pe cloud. Acesta oferă funcționalități precum mesageria, apelurile, întâlnirile video și partajarea fișierelor și reunește instrumentele de lucru ale Microsoft și ale terților, precum și alte aplicații.

“Furnizorii de software pentru aplicații de afaceri, inclusiv Microsoft, distribuie din ce în ce mai mult acest software sub formă de software ca serviciu (“SaaS”), adică software găzduit pe infrastructura cloud aleasă de furnizor. În principiu, cloud computing-ul permite noilor actori de pe piață să ofere soluții SaaS și clienților să utilizeze diverse programe informatice de la diferiți furnizori. Cu toate acestea, Microsoft are un model de afaceri centrat pe suite, care combină mai multe tipuri de software într-o singură ofertă. Atunci când a lansat Teams, Microsoft a inclus-o în suitele sale de productivitate bazate pe cloud, utilizate pe scară largă pentru clienții de afaceri Office 365 și Microsoft 365″, arată CE.

Investigația Comisiei

Comisia constată cu titlu preliminar că Microsoft deține o poziție dominantă la nivel mondial pe piața aplicațiilor de productivitate SaaS pentru uz profesional.

Comisia este preocupată de faptul că, cel puțin din aprilie 2019, Microsoft a legat Teams de aplicațiile sale principale de productivitate SaaS, restricționând astfel concurența pe piața produselor de comunicare și colaborare și apărându-și poziția pe piața software-ului de productivitate și modelul său centrat pe suite de furnizorii concurenți de software individual”, se arată în comunicat.

În special, Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că este posibil ca Microsoft să fi acordat Teams un avantaj de distribuție prin faptul că nu a oferit clienților posibilitatea de a alege dacă doresc sau nu să obțină acces la Teams atunci când se abonează la aplicațiile lor de productivitate SaaS. Este posibil ca acest avantaj să fi fost exacerbat de limitările de interoperabilitate dintre concurenții Teams și ofertele Microsoft. Este posibil ca acest comportament să fi împiedicat rivalii Teams să concureze și, în consecință, să inoveze, în detrimentul clienților din Spațiul Economic European.

Dacă se confirmă, aceste practici ar încălca articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (“TFUE”), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață.

După deschiderea procedurii de către Comisie în iulie 2023, Microsoft a introdus modificări în modul în care distribuie Teams. În special, Microsoft a început să ofere unele suite fără Teams. Comisia consideră, cu titlu preliminar, că aceste modificări sunt insuficiente pentru a răspunde preocupărilor sale și că sunt necesare mai multe modificări ale comportamentului Microsoft pentru a restabili concurența.

Trimiterea unei comunicări a obiecțiilor nu prejudiciază rezultatul unei investigații.

Context

Comisia a deschis investigația în curs la 27 iulie 2023 în urma unei plângeri depuse de Slack Technologies, Inc, care în prezent este deținută de Salesforce, Inc.

La 20 iulie 2023, Comisia a primit o a doua plângere privind Teams din partea alfaview GmbH, care a ridicat probleme similare cu privire la distribuția Teams. Astăzi, Comisia a decis să inițieze proceduri împotriva Microsoft și cu privire la plângerea alfaview GmbH. Comunicarea obiecțiilor de astăzi se referă la ambele investigații.

sursa foto: Facebook/ Microsoft

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *