UE ar putea propune ca G7 să reducă plafonul de preț pentru petrolul rusesc până la 50 de dolari per baril / Nivelul ar agrava serios problemele bugetare ale Moscovei

nave vapoare petrol petroliere Sursa foto: Angelos Tzortzinis / AFP

Uniunea Europeană va propune săptămâna aceasta miniștrilor de Finanțe din grupul statelor puternic industrializate (G7) să reducă actualul plafon de preț, de 60 de dolari per baril, care se aplică pentru petrolul rusesc livrat pe cale maritimă, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni la adresa Moscovei, a declarat luni comisarul european pentru Economie, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Valdis Dombrovskis nu a precizat până la ce nivel ar dori UE să fie redus plafonul de preț, însă o serie de oficiali europeni din apropierea discuțiilor au spus că UE va propune un plafon de 50 de dolari per baril.

Întrebat de reporteri dacă va face o propunere de reducere a plafonului de preț la reuniunea miniștrilor de Finanțe din G7, care va avea loc săptămâna aceasta în Canada, Dombrovskis a răspuns: „Da”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Acesta este ceva ce am evocat din partea Comisiei în contextul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni. Mă aștept să existe un interes din partea altor parteneri G7 cu privire la acest aspect și la unele discuții”, a mai spus Dombrovskis.

Din G7 fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia. La reuniunile miniștrilor de Finanțe din G7 iau parte și Comisia Europeană și președintele Eurogrupului.

Citește și: Rusia, afectată de declinul prețului petrolului: Veniturile din exporturile de hidrocarburi au scăzut cu 12% în aprilie

Țările G7 au convenit la data de 5 decembrie 2022 să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Măsura a avut drept obiectiv diminuarea veniturilor Rusiei, astfel încât Moscova să aibă mai puține fonduri cu care să își finanțeze războiul din Ucraina, și în același timp să evite o scădere dramatică a aprovizionării mondiale cu petrol.

Însă, Rusia a putut ocoli plafonul de preț impus de G7 grație unei flote din “umbră” de petroliere care nu își obțin asigurarea de la companiile occidentale și, de asemenea, faptului că țițeiul rusesc Urals s-a tranzacționat la un nivel superior plafonului de preț pentru o mare parte a timpului.

Totuși, la începutul lunii aprilie, cotațiile la petrolul rusesc au coborât sub 60 de dolari per baril, după ce îngrijorările cu privire la creșterea economiei mondiale, generate de tarifele vamale anunțate de Trump, au afectat și prețul petrolului.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.