Uniunea Europeană va dezvolta reguli privind „creditele pentru natură”, care să plătească fermierilor și silvicultorilor pentru îngrijirea ecosistemelor, într-o încercare de a face această activitate mai avantajoasă din punct de vedere economic, potrivit declarațiilor Comisiei Europene citate de Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UE caută modalități de a crește finanțarea pentru protecția mediului fără a tensiona și mai mult bugetele publice deja solicitate de alte priorități, precum apărarea.
UE, care acordă subvenții uriașe fermierilor prin intermediul Politicii Agricole Comune, estimează că are un deficit anual de finanțare de 37 de miliarde de euro, necesar pentru protejarea biodiversității.
Comisia va înființa anul acesta un grup de experți care va include guverne, fermieri, comunități locale și oameni de știință pentru a lucra la dezvoltarea metodologiilor pentru „creditele pentru natură” și va finanța un proiect pilot pentru aceste credite până în 2027, a precizat blocul comunitar.
Aceasta ar permite companiilor sau țărilor să cumpere credite emise de fermieri, silvicultori și alți administratori ai terenurilor care protejează natura prin, de exemplu, plantarea de copaci, restaurarea unei zone umede sau trecerea la tipuri regenerative de agricultură.
Grupul de experți va evalua modul de certificare a creditelor pentru natură și de guvernare a unei piețe pentru acestea, înainte de a decide dacă va fi introdus un cadru legal la nivelul UE.
„Nu este vorba despre transformarea naturii într-o marfă, ci despre recunoașterea și recompensarea acțiunilor care restaurează și susțin natura”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.
Ideea reflectă o piață mai dezvoltată pentru „creditele de carbon”, în care proiectele ce reduc emisiile de CO2 vând credite companiilor care doresc să susțină eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Cu toate acestea, piața creditelor de carbon a fost afectată de scandaluri recente, în care proiectele care au emis credite nu au reușit să ofere beneficiile climatice promise.
Bruxellesul a propus săptămâna trecută o țintă climatică pentru 2040, care ar permite pentru prima dată țărilor să includă creditele internaționale de carbon în atingerea obiectivului UE.
Industria grea a Uniunii Europene va putea solicita compensații pentru exporturile afectate de taxa pe carbon la frontieră, potrivit unor noi planuri ce vizează marii poluatori, în contextul în care Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a slăbi reglementările climatice, scria Economedia la începutul acestei luni.
Comisia a declarat luni că este conștientă de „provocările și oportunitățile” scoase în evidență de piețele creditelor de carbon.