UE finanțează peste 1,5 milioane de proiecte în cadrul unei noi platforme publice 

Redacția mart. 17, 2022 0 comentarii
Comisia Europeana

Comisia Europeană a lansat joi “Kohesio”, o platformă publică online care reuneşte toate informaţiile referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, finanţate, începând din 2014, din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune şi Fondul social european (FSE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

În premieră, se creează şi se pune la dispoziţia tuturor o platformă cuprinzătoare de date privind proiectele, care va fi disponibilă în toate limbile UE. Realizarea acestei platforme a necesitat o cooperare strânsă cu autorităţile de management din diferite state membre sau regiuni, întrucât proiectele de coeziune sunt gestionate de autorităţile naţionale şi regionale.

“Kohesio oferă, în premieră, un set complet de informaţii necesare pentru a descoperi în ce mod contribuie politica de coeziune la consolidarea Uniunii noastre. Cu ajutorul Kohesio, politica de coeziune câştigă în deschidere şi transparenţă. Cu doar câteva clicuri, oricine poate afla exact cum investeşte UE în regiunile şi oraşele noastre pentru a promova convergenţa şi coeziunea economică, socială şi teritorială. Acest nou instrument completează raportul privind coeziunea, care a fost publicat luna trecută, şi platforma de date deschise privind coeziunea. Proiectele finanţate prin politica de coeziune nu vor avea secrete pentru nimeni!”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Platforma Kohesio pune la dispoziţie toate informaţiile deţinute de autorităţile de management. Cu un volum impresionant de date, aceasta ilustrează contribuţia esenţială a politicii de coeziune la coeziunea economică, teritorială şi socială a regiunilor UE, precum şi la dubla tranziţie verde şi digitală, prin implementarea şi finanţarea unei game largi de priorităţi politice în statele membre. De asemenea, platforma încurajează identificarea şi schimbul de bune practici între regiuni şi state membre.

În colaborare cu autorităţile de management selectate de statele membre pentru a gestiona fondurile de coeziune, Comisia va continua să dezvolte platforma “Kohesio” pentru a include proiecte din noua perioadă de programare 2021-2027. În lunile următoare, platforma va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE.

Platforma Kohesio completează platforma de date deschise privind coeziunea cu un registru unic şi cuprinzător de informaţii privind proiectele şi beneficiarii care primesc finanţare în cadrul politicii de coeziune. Cele două platforme vor coexista, deoarece oferă două perspective diferite: datele privind coeziunea cuprind informaţii financiare la nivel de program, în timp ce Kohesio oferă informaţii detaliate la nivel de proiect.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *