Companiile din UE pot obţine la fel de multă finanţare guvernamentală ca cea disponibilă printr-o lege din SUA privind energia verde, în conformitate cu regulile mai relaxate ale Comisiei Europene anunţate joi, care vizează menţinerea investiţiilor lor în Europa, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Regulile vizează investiţiile în energie regenerabilă, industria de decarbonizare, hidrogen sau vehicule cu emisii zero, în încercarea de a contracara atractivitatea Legii de reducere a inflaţiei din SUA (IRA), un program de subvenţii verzi de 369 de miliarde de dolari, care oferă inclusiv credite fiscale.
Regulile marchează cel mai recent efort al UE de a-şi reduce dependenţa de produsele şi tehnologiile din SUA şi China.
Proiectul Legii Industrie Zero Net ar accelera autorizaţiile pentru proiecte ecologice, iar o Lege privind materiile prime critice, care urmează să fie lansată public pe 14 martie, ar stimula reciclarea şi ar diversifica aprovizionarea.
Comisia a spus că oferirea unor ajutoare egale cu cele puse la dispoziţie de alte guverne poate interveni atunci când există un risc real ca investiţiile să fie deturnate din Europa.
”Statele membre pot oferi suma de sprijin pe care beneficiarul o poate primi pentru o investiţie echivalentă în acea locaţie alternativă (aşa-numitul ”ajutor de potrivire”)”, a spus Executivul UE într-un comunicat.
Statele pot oferi, de asemenea, finanţarea necesară pentru a motiva o companie să găsească investiţia în Europa.
Pentru a se asigura că ajutorul va încuraja efectiv o companie să rămână în Europa, investiţiile transfrontaliere trebuie să implice proiecte în cel puţin trei ţări UE.
Companiile trebuie, de asemenea, să folosească tehnologie de producţie de ultimă generaţie pentru a reduce emisiile de mediu.
Comisia a spus că ţările UE au termen până la sfârşitul anului 2025 pentru a înfiinţa sisteme de energie regenerabilă şi de stocare a energiei şi proiecte de decarbonizare, pentru a se califica la aceste ajutoare, în conformitate cu regulile de finanţare mai relaxate.