UE intenționează să interzică „substanțele chimice veșnice” în produsele de consum

comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall Sursa foto: Facebook/ Jessika Roswall

Comisia Europeană intenționează să propună o interdicție privind utilizarea PFAS, sau „substanțe chimice veșnice”, în produsele de consum, cu excepții pentru utilizări industriale esențiale, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.

PFAS, sau substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice, nu se descompun în mediu, stârnind îngrijorare cu privire la consecințele acumulării lor în ecosisteme, în apa potabilă și corpul uman.

Acestea sunt utilizate în mii de articole, de la produse cosmetice și tigăi antiaderente până la aeronave și turbine eoliene, datorită rezistenței lor la temperaturi extreme și coroziune.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Ceea ce știm că căutăm este o interdicție pentru produsele de consum”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, într-un interviu pentru Reuters.

„Acesta este un lucru important pentru noi, oamenii, desigur, dar și pentru mediu, dar cred că și pentru industrie, astfel încât să știe cum pot elimina treptat PFAS.”

Cu aproape doi ani în urmă, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Norvegia și Suedia au sprijinit o interdicție extinsă a PFAS, însă Roswall a declarat că propunerea UE nu va fi elaborată înainte de anul viitor, cel mai devreme, deoarece sunt stabilite derogări „esențiale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Inhalatoarele pentru astm și semiconductorii utilizați în tehnologiile ecologice, cum ar fi vehiculele electrice, sunt unele dintre potențialele utilizări „esențiale”, a precizat ea, deși și acestea se vor confrunta cu restricții, inclusiv cu privire la modul în care sunt eliminate.

Aplicațiile industriale, cum ar fi producția de materiale plastice și electronice, reprezintă cea mai mare parte a utilizării PFAS, conform datelor furnizate de agențiile pentru produse chimice din țările nordice.

Activitatea Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) de evaluare a domeniului de aplicare a interdicției a atras mii de observații din partea, printre altele, a asociațiilor profesionale care reprezintă sectoarele automobilelor, energiei curate și materialelor plastice, solicitând derogări precum cea solicitată pentru fluoropolimeri, un PFAS utilizat în orice, de la haine impermeabile la celule fotovoltaice solare.

Cercetările care leagă expunerea la PFAS de probleme de sănătate – inclusiv afectarea ficatului, scăderea greutății la naștere și cancer testicular – cresc riscurile de litigii pentru companii, au declarat analiștii Jefferies într-o notă din această lună.

Procesele din SUA au dus la înțelegeri în valoare de peste 11 miliarde de dolari în care au fost implicate companii precum 3M și Chemours din cauza contaminării apei.

Companiile din Europa s-ar putea confrunta cu un „val” de litigii privind poluarea sau minimalizarea efectelor nocive ale acesteia asupra mediului și sănătății, a declarat Hélène Duguy, avocat la firma de avocatură de mediu ClientEarth.

„ClientEarth monitorizează îndeaproape comportamentul companiilor cu privire la PFAS și nu va ezita să acționeze”, a declarat Duguy pentru Reuters.