Comisia Europeană investighează două companii chineze care vor să participe la una dintre cele mai mari investiții energetice din România, un parc fotovoltaic dezvoltat de compania de stat CE Oltenia și OMV Petrom

parc fotovoltaic nofar, portland trust Sursa: Portland Trust

Comisia Europeană a lansat miercuri două investigații aprofundate în temeiul Regulamentului privind subvențiile străine, privind proiectul unui parc fotovoltaic din România realizat cu fonduri UE, potrivit unui comunicat de presă. Investigațiile se referă la rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Comisia Europeană va evalua dacă firmele respective au beneficiat de un avantaj necuvenit pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.

Licitația este în curs în acest moment și e gestionată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP).

Investigațiile lansate astăzi sunt rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. și de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea Parc fotofotovoltaic Rovinari Est S.A.) pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

Societatea Parc fotofotovoltaic Rovinari EST S.A. este deținută de compania cu capital de stat CE Oltenia și de OMV Petrom.

Ancheta, lansată în temeiul regulamentului privind subvențiile străine, care se aplică din iulie, are loc pe fondul temerilor că mai mulți producători de energie solară din UE vor da faliment, deoarece sunt subcotați de rivalii chinezi mai ieftini.

Potrivit unui comunicat al al Comisiei Europene, investigațiile lansate astăzi sunt rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. și de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.A.) pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

În conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 milioane EUR și când societății i s-au acordat contribuții financiare străine de cel puțin 4 de milioane EUR din cel puțin o țară terță în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că este justificat să inițieze o investigație aprofundată pentru doi ofertanți, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenții străine care denaturează piața internă.

În cursul investigației aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăților să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitație. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziții publice să piardă oportunități de vânzare.

În conformitate cu dispozițiile Regulamentului privind subvențiile străine, la sfârșitul investigației sale aprofundate, Comisia poate (i) să accepte angajamentele propuse de societate dacă acestea remediază pe deplin și în mod eficace denaturarea, (ii) să interzică atribuirea contractului sau (iii) să emită o decizie fără obiecții.

Ambele consorții au transmis o notificare completă la 4 martie 2024. Comisia are acum la dispoziție 110 zile lucrătoare de la data respectivă pentru a lua o decizie. Inițierea unei investigații aprofundate nu aduce atingere rezultatului investigației.

Ce firme sunt investigate

Primul consorțiu investigat este compus din grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorțiului, este un furnizor de servicii de inginerie și consultanță cu sediul în România. Longi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înființată, deținută integral și controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, care este un furnizor important de soluții solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât și LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării și întreținerii plachetelor, celulelor și modulelor solare.

Al doilea consorțiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăți sunt deținute și controlate în proporție de 100 % de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deținută de stat din Republica Populară Chineză. Este deținută și controlată în ultimă instanță de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei deținut de stat Shanghai, o entitate deținută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez. Shanghai Electric UK Co., Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluții industriale în domeniul energiei, al producției și al integrării inteligenței digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare și a hidrogenului, precum și un proces integrat de generare, rețea, încărcare și stocare.

Cine s-a înscris la licitație

La începutul acestui an au fost depuse 8 oferte la licitația pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice, stabilită prin programul de restructurare a CE Oltenia, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), citate de Economica. Ofertele din partea unor firme sau consorții, din România, Tucia, SUA și China, pentru construirea și operarea acestor parcuri au fost transmise către societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est, deținută în proporții egale de OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia.

Contractul se referă la “proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în functiune, operarea timp de trei ani și transferul de parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură si cenușă aferente sucursalelor energetice și pe haldele din cadrul sucursalei miniere”.

Valoarea estimată a contractului este de 374 de milioane de euro. 70% din investiție este finanțată din Fondul pentru Modernizare al UE. Au fost despuse și contestații, potrivit Agenda Construcțiilor. Astfel, procedura de licitație a fost contestată de compania de construcții MIS Grup, din Bistrița-Năsăud, si de grupul coreean TSD Global Co. LTD, care au reclamat la Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) ca nu au putut depune oferte pana la termenul-limită, stabilit la 14 decembrie 2023, pentru ca documentația de atribuire nu prevede posibilitatea ajustării prețurilor contractelor atribuite pe parcursul derulării acestora atunci când apar modificări legislative care au ca efect majorarea sau diminuarea costurilor pe baza cărora s-au fundamentat prețurile inițiale.

OMV Petrom și Complexul Energetic (CE) Oltenia au anunțat că vor construi patru parcuri fotovoltaice, în Ișalnița, Tismana și Rovinari, cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW. Contractele de finanțare pentru dezvoltarea acestora au fost semnate de Ministerul Energiei din Romania în calitate de autoritate contractantă și de reprezentanții celor patru entități juridice responsabile de implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, deținând fiecare o participație de 50%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dacă îi asculți pe ăștia, toată industria chineză a fost subvenționată de stat. Adică statul chinez le-a dat bani. Dar dacă statul chinez le-a dat bani la toți, de unde a avut banii ăștia su de unde a avut bani să facă și investiții în autostrăzi și căi ferate de mare viteză? De unde face China rost de bani, că dacă întrebi politicienii europeni și americani, societățile comerciale din China nu plătesc impozite, primesc ajutoare chiar, de la stat.
    In concluzie, cred că marile companii americane și europene trebuie sa mai taie din lăcomie și să facă mici eforturi de a deveni competitive. Să renunțe la adaosuri de 1000% sau mai mari, că le ajunge și 200%. Cat despre UE, nu cred că e nimeni vinovat că UE duce o politică de distrugere totala a oricărei industrii, inventând suprataxe de poluare și pe faptul că vrăbiile dau gaze.
    Apropo, pe cei de la Bruxelles nu-i deranjează că Intel și Qalcom primesc subvenții de zeci de miliarde de dolari de la stat în timp ce Global Founderies Germania a renunțat să dezvolte semiconductori pe litografie de 10 nm sau mai mici?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.