UE lansează o alianță pentru semiconductori și vrea să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a lansat luni două noi alianțe industriale, respectiv Alianța pentru tehnologiile procesoarelor și semiconductorilor și Alianța europeană pentru date industriale și cloud, a anunțat executivul european într-un comunicar de presă. UE își propune astfel să reducă dependența de cipurile produse în afara blocului comunitar, stabilind o țintă de 20% din producția mondială până în 2030.

Cele două noi alianțe vor veni cu următoarea generație de microcipuri și tehnologii de calcul industrial cloud / edge și vor oferi UE capacitățile necesare pentru a-și consolida infrastructurile, produsele și serviciile digitale critice. Alianțele vor reuni întreprinderi, reprezentanți ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum și organizații de cercetare și tehnologie.

Comisarul european pentru concurență Margrethe Vestager a declarat: „Tehnologiile cloud și edge prezintă un potențial economic extraordinar pentru cetățeni, întreprinderi și administrații publice, de exemplu în ceea ce privește competitivitatea sporită și satisfacerea nevoilor specifice industriei. Microcipurile sunt în centrul fiecărui dispozitiv pe care îl folosim în zilele noastre. De la telefoanele noastre mobile la pașapoartele noastre, aceste componente mici aduc o mulțime de oportunități pentru progrese tehnologice. Sprijinirea inovației în aceste sectoare critice este, prin urmare, crucială și poate ajuta Europa să avanseze împreună cu parteneri cu aceeași idee.”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Europa are tot ce trebuie pentru a conduce cursa tehnologică. Cele două alianțe vor concepe foi de parcurs tehnologice ambițioase pentru a dezvolta și implementa în Europa următoarea generație de tehnologii de prelucrare a datelor, de la cloud la semiconductori de vârf și de ultimă generație. Alianța pentru cloud și edge are ca scop dezvoltarea de cloud industriale europene eficiente din punct de vedere energetic și foarte securizate, care nu sunt supuse controlului sau accesului de către autoritățile țărilor terțe. Alianța pentru semiconductori va reechilibra lanțurile globale de aprovizionare cu semiconductori, asigurându-ne că avem capacitatea de a proiecta și produce, în Europa, cele mai avansate cipuri”.

Alianța pentru semiconductori

Microcipurile, inclusiv procesoarele, sunt tehnologii cheie care alimentează toate dispozitivele și mașinile electronice pe care le folosim astăzi. Cipurile stau la baza unei mari varietăți de activități economice și determină eficiența energetică și nivelurile de securitate ale acestora. Capacitățile de dezvoltare a procesoarelor și cipurilor sunt cruciale pentru viitorul celor mai avansate economii. Alianța industrială privind procesoarele și tehnologiile semiconductoarelor va fi un instrument cheie pentru continuarea progresului industrial în UE în acest domeniu, afirmă Comisia.

Alianța va identifica și aborda blocajele actuale, nevoile și dependențele din întreaga industrie. Aceasta va defini foile de parcurs tehnologice, asigurându-se că Europa are capacitatea de a proiecta și produce cele mai avansate cipuri, reducând în același timp dependențele sale strategice generale, prin creșterea ponderii UE în producția globală de semiconductori la 20% până în 2030.

În acest scop, Alianța își propune să stabilească capacitatea de proiectare și fabricație necesară pentru a produce următoarea generație de procesoare și componente electronice de încredere. Aceasta va însemna trecerea către o capacitate de producție de semiconductori de la 16 nanometri (nm) la 10 nm pentru a sprijini nevoile actuale ale Europei, precum și sub 5 până la 2 nm și mai mult pentru nevoile viitoare de tehnologie. Cele mai avansate tipuri de semiconductori sunt mai performante și au potențialul de a reduce masiv energia utilizată de orice, de la telefoane la centre de date.

Alianța pentru date

După cum se evidențiază în Strategia europeană pentru date, volumul de date generate este în mare creștere și se așteaptă ca o proporție semnificativă de date să fie procesate mai aproape de utilizatori și unde datele sunt generate (edge – 80% până în 2025, de la doar 20% astăzi). Această schimbare reprezintă o oportunitate majoră pentru UE de a-și consolida propriile capacități de cloud și de edge.

Alianța va facilita dezvoltarea unor tehnologii noi de prelucrare a datelor, care să cuprindă edge, îndepărtându-se de modelele de infrastructură de procesare a datelor complet centralizate.

Alianța europeană pentru date, Edge și Cloud va încuraja apariția unor tehnologii cloud și edge perturbatoare, care sunt extrem de sigure, eficiente din punct de vedere energetic și din punct de vedere al resurselor și pe deplin interoperabile, încurajând încrederea utilizatorilor de cloud din toate sectoarele. Alianța va satisface nevoile specifice ale cetățenilor UE, ale întreprinderilor și ale sectorului public (inclusiv în scopuri militare și de securitate) de a procesa date extrem de sensibile, stimulând în același timp competitivitatea industriei UE în tehnologiile cloud și de vârf.

Participarea la alianțe

Aceste alianțe sunt deschise participării tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legal în Uniune și cu activități relevante, cu condiția să îndeplinească o serie de condiții.

Datorită relevanței strategice a activităților din sectoarele respective, apartenența la alianțe este condiționată de respectarea mai multor condiții. Părțile interesate relevante trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate, legate în special de securitate (inclusiv securitatea cibernetică), securitatea aprovizionării, protecția IP, protecția datelor și accesul la date și utilitatea practică a Alianței. Aceștia trebuie să semneze declarațiile și să completeze un formular de cerere, care va fi evaluat de Comisia Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: