UE plănuiește un plafon de 200 de euro/MWh pentru energia electrică produsă din alte surse decât gazele naturale

Energie curent electricitate Foto: Pexels.com

Bruxelles-ul lucrează la o limită de preț de 200 de euro pe megawat oră pentru energia electrică produsă de producătorii de energie electrică care nu utilizează gaze naturale, ca parte a eforturilor de a pune capăt crizei energetice din UE, scrie Financial Times.

În proiectele de propuneri consultate de Financial Times, Comisia Europeană a declarat că a recomandat statelor membre să plafoneze la 200 de euro pe MWh prețul energiei electrice produse de producători precum parcurile eoliene, centralele nucleare și cele pe cărbune, toate acestea fiind determinate de prețul ridicat al gazului.

Prețul spot actual al energiei electrice în Germania, reperul regional, depășește 450 de euro pe MWh. Prețurile cu ridicata ale energiei electrice au crescut vertiginos deoarece sunt legate de prețul gazului, indiferent dacă energia electrică este sau nu produsă cu gaz sau prin alte mijloace. Prețurile la gaze sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât au fost în comparație cu mediile din ultimul deceniu.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un astfel de plafon ar imita „rezultatele de piață la care ne-am putea aștepta dacă lanțurile de aprovizionare globale ar funcționa în mod normal și nu ar fi supuse ”armelor energiei” prin întreruperi ale aprovizionării cu gaze”, se arată în documentul Comisiei.

Henning Gloystein, director pentru energie și climă la Eurasia Group, a declarat că o limită de 200 de euro pe MWh este „suficient de ridicată pentru a obține reducerea dorită a cererii în Europa în această iarnă, oferind în același timp industriei și micilor consumatori cel puțin o anumită asigurare că prețurile nu vor crește și mai mult”.

De asemenea, a adăugat el, ar trebui să ofere producătorilor de energie regenerabilă cu costuri reduse o marjă de profit suficientă pentru a stimula investițiile, lucru pe care Bruxelles-ul dorește să-l încurajeze în eforturile sale de combatere a schimbărilor climatice.

Orice sumă pe care companiile energetice ar câștiga-o peste plafon ar fi colectată de guverne și ar fi redirecționată către consumatori, după cum acestea consideră necesar, se arată în document.

Europa a înregistrat o reducere a gazelor naturale din partea Rusiei, anterior cel mai mare furnizor al său, ca răspuns la sprijinul acordat de Occident Ucrainei. Luni, Kremlinul a avertizat că livrările prin conducta critică Nord Stream 1, cea mai mare dintre Europa și Rusia, vor fi reduse până la ridicarea sancțiunilor occidentale.

Industriile europene au avertizat că se confruntă cu o „amenințare existențială” dacă factorii de decizie politică nu intervin pentru a reduce costurile energiei.

Propunerile urmează să fie discutate miercuri de diplomații din cele 27 de state membre ale UE, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei care va avea loc vineri.

Documentul sugerează, de asemenea, un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% în timpul orelor de vârf de tarifare – un lucru pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, l-a prezentat în observațiile pregătite marți, consultate de FT.

O modalitate obișnuită de a încuraja utilizatorii industriali să reducă consumul de energie electrică în orele de vârf este prin intermediul unor contracte care permit distribuitorilor de energie electrică să reducă furnizarea în schimbul unor compensații sau a unor facturi viitoare mai mici.

Documentul Comisiei a avertizat că stimulentele utilizate trebuie să fie „eficiente din punct de vedere al costurilor”. De asemenea, acesta a precizat că statele membre trebuie să acționeze în comun pentru a evita denaturările pe piața internă a UE.

Mai multe state membre s-au plâns că Bruxelles-ul nu a acționat suficient de repede. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat sâmbătă, într-un interviu, că Comisia nu are „nicio zi de pierdut”.

În general, capitalele UE sunt în favoarea planurilor de încurajare a reducerii cererii ca fiind cel mai rapid mod de a aborda criza, dar sunt împărțite în ceea ce privește modul de abordare a spiralei prețurilor la energie.

Mai multe țări, printre care Italia, Spania și Austria, au cerut separarea piețelor de gaze și de electricitate, în timp ce altele sunt în favoarea limitării prețurilor la gaze.

Cu toate acestea, un diplomat UE a avertizat că plafoanele pentru gazul en-gros ar putea avea „consecințe negative” în cazul în care prețurile vor scădea. Diplomatul a adăugat că ar fi mai bine ca limitele dinamice să fie stabilite în raport cu piețele de energie din afara UE.

De asemenea, Bruxelles-ul analizează modalități de a stabili un alt punct de referință alternativ pentru prețurile la gaze, în afară de mecanismul olandez de transfer de titluri, utilizat în mod obișnuit, o bursă de tranzacționare care a fost afectată de blocaje în ceea ce privește fluxurile de gaze din nord-vestul Europei.

Comisia a refuzat să comenteze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: