UE reevaluează investigațiile asupra giganților tehnologici precum Apple, Google și Meta / Grupurile americane îl îndeamnă pe Trump să intervină în favoarea lor

giganti tech, companii tehnologice, google, meta, apple, microsoft Sursa foto Dreamstime

Bruxelles-ul își reevaluează investigațiile asupra giganților din domeniul tehnologiei, printre care Apple, Meta și Google, în contextul în care grupurile americane îl îndeamnă pe președintele ales Donald Trump să intervină împotriva a ceea ce caracterizează drept un exces de zel din partea UE, scrie Financial Times.

Revizuirea, care ar putea determina Comisia Europeană să reducă sau să schimbe domeniul de aplicare al investigațiilor, va acoperi toate cazurile lansate începând cu luna martie a anului trecut în temeiul reglementărilor UE privind piețele digitale, potrivit a doi oficiali informați cu privire la această acțiune.

Aceasta survine în momentul în care organismul de la Bruxelles începe un nou mandat de cinci ani, pe fondul presiunilor crescânde cu privire la gestionarea cazurilor de referință și în timp ce Trump se pregătește să se întoarcă la Casa Albă săptămâna viitoare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Va fi un joc cu totul nou, cu acești oligarhi din domeniul tehnologiei atât de apropiați de Trump și care se folosesc de acest lucru pentru a face presiuni asupra noastră”, a declarat un înalt diplomat UE informat cu privire la revizuire. „Atât de multe sunt în aer în acest moment”.

Toate deciziile și potențialele amenzi vor fi suspendate până la finalizarea revizuirii, însă activitatea tehnică privind cazurile va continua, au declarat oficialii.

În timp ce unele dintre investigațiile aflate în curs de examinare sunt într-un stadiu incipient, altele sunt mai avansate. Acuzațiile într-o anchetă privind presupusa favorizare de către Google a magazinului său de aplicații au fost așteptate anul trecut.

Alți doi oficiali UE au declarat că autoritățile de reglementare de la Bruxelles așteaptă acum instrucțiuni politice pentru a lua decizii finale în cazurile Google, Apple și Meta.

Revizuirea are loc în timp ce legiuitorii UE cer Comisiei să își păstreze calmul în fața presiunilor SUA, în timp ce șefii din Silicon Valley salută revenirea lui Trump ca fiind începutul unei ere de reglementare mai ușoară în domeniul tehnologiei.

Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, i-a cerut vineri președintelui ales să împiedice Bruxelles-ul să amendeze companiile americane de tehnologie, plângându-se că autoritățile de reglementare ale UE le-au obligat să plătească „peste 30 de miliarde de dolari” în penalități în ultimii 20 de ani.

Zuckerberg, care a anunțat recent că intenționează să elimine verificarea faptelor pe Facebook și Instagram – ceea ce ar putea intra în conflict cu normele UE – a declarat că este încrezător că viitoarea administrație Trump dorește să apere interesele americane în străinătate.

Implicațiile președinției lui Trump au fost un factor în revizuire, a declarat unul dintre oficiali, insistând în același timp că victoria sa nu a declanșat-o.

Comisia a declarat că rămâne „pe deplin angajată față de aplicarea eficientă” a normelor sale. „Nu există nicio întârziere în finalizarea cazurilor de nerespectare deschise și, mai ales, nu se datorează unor considerente politice”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Cazurile în curs de desfășurare „nu erau încă pregătite la nivel tehnic”, a adăugat purtătorul de cuvânt, argumentând că astfel de investigații necesită timp din cauza complexității lor, a noutății și a „necesității de a se asigura că deciziile Comisiei sunt solide din punct de vedere juridic”.

Înainte de victoria lui Trump, autoritățile de reglementare din UE au întreprins acțiuni agresive împotriva celor mai mari grupuri tehnologice din lume, adoptând o serie de reforme menite să deschidă piețele și să stabilească un cadru de reglementare pentru Big Tech.

În temeiul Digital Markets Act, o lege care urmărește să limiteze abuzul de piață al marilor platforme, Bruxelles-ul a lansat investigații în martie anul trecut asupra Apple, Google și Meta.

De asemenea, Comisia a fost supusă unor presiuni pentru a utiliza toate puterile Legii privind serviciile digitale, un set de norme care vizează controlul conținutului online, pentru a reduce influența tot mai mare a miliardarului Elon Musk în afacerile europene.

În plus față de investigația similară a Alphabet, proprietarul Google, Comisia a analizat dacă Apple și-a favorizat propriul magazin de aplicații, precum și utilizarea de către Meta, proprietarul Facebook, a datelor personale pentru reclame.

Bruxelles-ul consultă, de asemenea, rivalii Apple cu privire la propunerile grupului tehnologic de a face sistemul său de operare iOS compatibil cu dispozitivele conectate.

Daneza Margrethe Vestager și francezul Thierry Breton, care au adoptat o linie dură împotriva companiilor americane de tehnologie, au demisionat din Comisie în noiembrie.

„Este posibil ca prioritățile să fie schimbate”, a declarat unul dintre aceștia. „Normele [digitale] provin de la comisia anterioară”.

Parlamentarii UE au cerut autorităților de reglementare să rămână ferme. Stephanie Yon-Courtin, un deputat european care a fost implicat în redactarea normelor tehnologice, a declarat că anchetele UE nu pot fi sacrificate pentru a evita consecințele diplomatice.

Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei, Yon-Courtin a declarat că DMA „nu poate fi luată ostatică”.

Ea a adăugat: „Vă rog să mă asigurați că cabinetul dvs. și dvs. susțineți pe deplin punerea în aplicare efectivă a DMA, fără întârziere”.

Sursa foto: Waingro | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.