UE se gândește să renunțe la introducerea unor măsuri mai stricte privind bunăstarea animalelor/ Există temeri că modificările propuse ar putea crește costurile alimentelor

gaini, fermă păsări Sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană ia în considerare să renunțarea impunerea unor reglementări menite să îmbunătățească bunăstarea animalelor în industria agricolă, din cauza îngrijorărilor legate de impactul pe care l-ar putea avea asupra inflației alimentelor, potrivit unor înalți oficiali, scrie Financial Times.

Comisia Europeană promisese că va acționa în urma presiunii publice pentru a pune capăt unor practici precum utilizarea cuștilor pentru animale, uciderea puilor de o zi, precum și vânzarea și producția de blănuri.

Dar îngrijorarea că modificările propuse ar putea crește costurile alimentelor, care au crescut brusc după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, a determinat Bruxelles-ul să reconsidere planurile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Trei oficiali UE care au cunoștință despre acest subiect au declarat că Comisia a renunțat complet la propuneri – împreună cu o lege privind alimentația durabilă, menită să stimuleze producția de alimente ecologice în întregul bloc. Însă un alt oficial a declarat că a fost revizuit planul privind bunăstarea animalelor și că va propune o versiune mai redusă.

“Unii membri ai Comisiei sunt îngrijorați de costuri”, a declarat Joe Moran, director de politică europeană pentru Four Paws, un grup de campanie pentru bunăstarea animalelor.

Legislația se numără printre puținele părți rămase din pachetul de măsuri climatice Green Deal al UE, stabilit în 2019 pentru a orienta blocul către o economie mai durabilă.

Însă, înainte de alegerile la nivelul UE din 2024, politicienii conservatori au ripostat împotriva reglementărilor de mediu.

Un proiect de evaluare a impactului realizat de Comisie cu privire la propunerile privind bunăstarea animalelor, consultat de Financial Times, afirmă că fermierii s-ar putea confrunta cu costuri majorate în medie cu aproximativ 15%, ceea ce “ar putea duce la creșterea prețurilor de consum” și la o creștere a importurilor.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este așteptată să vorbească despre progresele înregistrate de blocul comunitar în ceea ce privește politicile ecologice atunci când va ține miercuri discursul anual privind starea Uniunii în fața Parlamentului European.

Comisia a declarat că se angajează în continuare să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor în acest an.

“Lucrările pregătitoare în curs de desfășurare acoperă legislația privind bunăstarea animalelor deținute și crescute din motive economice”, a declarat aceasta.

Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul fermierilor din UE, a declarat pentru FT că ar putea susține multe dintre modificări, atâta timp cât ar primi ajutor financiar pentru a le pune în aplicare și dacă carnea importată ar fi supusă acelorași standarde.

Acest lucru ar însemna, de fapt, interzicerea multor importuri de la parteneri comerciali precum Brazilia, Ucraina și Thailanda. Unei astfel de măsuri i s-ar opune comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis.

Pesonen a declarat că fermierii ar avea nevoie de timp pentru a se adapta, în cazul în care UE va merge mai departe.

Vineri, Copa-Cogeca a avertizat asupra unei “distanțe tot mai mari între Bruxelles și zonele rurale” și a condamnat o “abordare punitivă care nu vorbește despre soluții concrete, factori favorizanți și fezabilitate financiară”.

Angajamentul UE de a acționa în ceea ce privește bunăstarea animalelor a fost rezultatul unei petiții denumite “End the Cage Age”, care a fost semnată de 1,4 milioane de persoane în 2020, precum și al unei alte petiții pentru stoparea creșterii blănurilor, cu 1,5 milioane de susținători.

Moran a avertizat împotriva eliminării sau a retrogradării propunerilor privind bunăstarea animalelor.

“Bunăstarea animalelor este ultima picătură în vântul care aruncă în aer Green Deal. Trebuie să rămână”, a spus el. “Dacă nu se va întâmpla acest lucru, Comisia va ignora una dintre cele mai mari cereri democratice din istoria sa”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: