UE va impune o taxă carbon pentru importurile de energie, oțel, aluminiu și îngrășăminte

carbon-poluare-fum sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană intenționează să impună o taxă carbon la importurile de oțel, ciment și aluminiu din țări cu reglementări mai puțin stricte în ceea ce privește politicile de limitare a gazelor cu efect de seră, în cadrul unui mecanism fără precedent în lume, scrie Bloomberg.

Același sistem se va aplica și pentru energia electrică și îngrășămintele importate de blocul comunitar, a afirmat o sursă apropiată discuțiilor.

Importatorii vor fi obligați să cumpere certificate speciale la un preț conectat cu sistemul european de tranzacționare a cotelor de emisie, a afirmat sursa citată, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acest mecanism (Carbon Border Adjustment Mechanism) are ca scop garantarea de reguli echitabile pentru companiile europene în fața unor competitori care provin din țări cu reglementări mai laxe în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.

Mecanismul face parte dintr-un pachet mai amplu care va fi prezentat în 14 iulie, în cadrul planului european de reducere a emisiilor de carbon până în 2030. Obiectivul final al acestui „Green Deal” este ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra mediului la jumătatea acestui secol.

Comisia propune o perioadă de tranziție de până la trei ani, până la intrarea completă în vigoare a mecanismului, în ianuarie 2026, potrivit unui draft al proiectului. Între 2023 și 2026 ar urma să fie folosit un mecanism simplificat care are ca obiectiv “reducerea riscului de impact perturbator asupra fluxurilor comerciale și de a ușura sarcina administrativă inițială pentru declaranți”, potrivit draftului.

Intențiile UE au provocat deja reacții diplomatice adverse de la o serie de țări, pornind de la Ucraina și până la China și India.

Potrivit proiectului, importatorii din sectoarele vizate vor trebui să cumpere certificate electronice de emisii la prețuri practicate pe EU ETS, cel mai mare program mondial de plafonare și tranzacționare a gazelor cu efect de seră. Fiecare certificat CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) va corespunde unei tone de emisii încorporate în bunurile importate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: