Comisia Europeană a adoptat, joi, primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital). Acesta defineşte domeniul de aplicare şi obiectivele acţiunilor sprijinite de UE care sunt necesare pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale Europei în trei ani, urmând ca aceste acţiuni să primească o finanţare de peste un miliard de euro (2021-2023), informează un comunicat al Executivului comunitar.
Prin stimularea investiţiilor publice şi private, MIE Digital va contribui la implementarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru UE şi la instalarea unei infrastructuri de înaltă performanţă sigure, securizate şi durabile, inclusiv a reţelelor la nivel de gigabit şi 5G în întreaga UE. Îmbunătăţirea infrastructurii de conectivitate a Europei va fi esenţială pentru realizarea transformării digitale a Europei, astfel cum se subliniază în “Calea către deceniul digital”, precum şi pentru asigurarea faptului că toate gospodăriile din UE dispun de conectivitate la nivel de gigabit şi toate zonele populate sunt acoperite de tehnologia 5G până în 2030.
“Conectivitatea sigură şi rapidă este pilonul pe care vom construi deceniul digital al Europei. Aceasta le va oferi europenilor acces la competenţe digitale, va permite întreprinderilor să inoveze şi va sprijini disponibilitatea unor aplicaţii fără precedent în domenii precum sănătatea, educaţia şi serviciile publice online”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Programul de finanţare al Mecanismului pentru interconectarea Europei va consolida, de asemenea, reţelele de conectivitate prin sprijinirea infrastructurilor magistrale noi sau prin îmbunătăţirea celor existente în UE şi cu ţările terţe. Acest lucru este esenţial pentru interconectarea capacităţilor digitale, cum ar fi tehnologia de tip cloud, datele şi computing-ul, care se încadrează în ambiţia UE de a rămâne suverană din punct de vedere digital.
Se preconizează că Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital) va sprijini următoarele acţiuni-cheie: instalarea infrastructurilor 5G în Europa, în special asigurarea unei acoperiri 5G de-a lungul coridoarelor transfrontaliere şi a reţelelor 5G pentru comunităţile inteligente; dezvoltarea de noi reţele magistrale sau modernizarea semnificativă a celor existente, inclusiv cloud federation, infrastructurile de comunicaţii cuantice extrem de sigure şi cablurile submarine, pentru a îmbunătăţi performanţa reţelelor de comunicaţii electronice în interiorul statelor membre şi între acestea, precum şi între Uniune şi ţările terţe; instalarea unor infrastructuri de conectivitate digitală legate de proiecte transfrontaliere în sectoarele transporturilor sau energiei şi/sau de sprijinire a platformelor digitale operaţionale asociate direct cu infrastructurile de transport sau energie.
Primele cereri de propuneri legate de Mecanismul pentru interconectarea Europei – Sectorul digital vor fi lansate la începutul lunii ianuarie 2022. De asemenea, părţile interesate vor putea participa la o “zi de informare” la scurt timp după lansare, pentru a afla mai multe despre priorităţile şi principalele aspecte ale cererilor de propuneri, precum şi despre procesul de evaluare şi atribuire.
Cu un buget planificat de până la două miliarde de euro până în 2027, Mecanismul pentru interconectarea Europei – Sectorul digital va sprijini transformarea digitală şi obiectivele deceniului digital al Europei pentru conectivitatea fixă şi mobilă. Acesta face parte din programul Mecanismul pentru interconectarea Europei, care sprijină investiţiile în reţelele transeuropene digitale, de transport şi energie, în valoare de 33,7 miliarde euro în perioada 2021-2027.