UK: Pandemia de Coronavirus accelerează tranziția către munca mixtă – de acasă și/sau la birou – în sectorul bancar

telemunca-teleworking-computer-calculator-Pexels-e1604673995101 Foto: Telemuncă / Pexels.com

Mai multe companii din sectorul bancar din Marea Britanie și-au anunțat intenția de a continua să permită munca salariaților de acasă și după relaxarea și chiar eliminarea restricțiilor impuse după declanșarea anul trecut a pandemiei de Coronavirus.

Nationwide, care este “building society” – mutuală de credit și depozite – a anunțat că va permite unui număr de 13.000 de angajați ai săi să-și aleagă modul de lucru.

Potrivit unui sondaj printre salariați Nationwide, 57% s-au optat în favoarea tele-muncii, 36% au optat în favoarea unui regim mixt (tele-muncă și lucru în sucursală), în timp ce doar 6% s-au declarat doritori de a lucra cinci zile pe săptămână într-o sucursală.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nationwide, înființată în 1846 și care se declară cea mai mare societate mutuală din lume, a decis deja închiderea a trei sedii în orașul Swindon, unde își are baza și va redistribui cei 3000 de angajați în alte roluri, având opțiunea de a lucra de acasă sau în alte sedii.

Societatea, care are în total 18.000 de angajați, a promis deja că nu-și va obliga forța de muncă să revină la birouri.

Între timp, Santander, una dintre cele mai mari bănci din UK, a anunțat închiderea a 111 sucursale, ceea înseamnă că vor rămâne în uz doar 452 de astfel de sucursale în Regatul Unit.

Santander a promis că celor 840 de lucrători din sucursalele închise li se vor găsi alte posturi în cadrul băncii.

Banca susține că aceste măsuri sunt urmare a unei tendințe începute încă înainte de pandemia de Coronavirus: în 2019 numărul tranzacțiilor efectuate în sucursale a scăzut cu o treime față de anul precedent, iar în 2020 scăderea a fost de 50%.

Între timp, numărul tranzacțiilor online și pe telefonul mobil a crescut într-un ritm anual de 20%, cu 2/3 dintre clienții Santander efectuând acum tranzacțiile fără să viziteze o sucursală.

Santander își va muta sediul de la Londra la Milton Keynes (87,3 km nord-vest de Capitală) și va închide sedii din Londra, Manchester, Newcastle și Bootle. Cei 5000 de salariați afectați de aceste închideri vor trebui să lucreze de acasă sau să lucreze la sediile rămase de la Belfast, Bradford, Glasgow, Londra, Sheffield și sediul central de la Milton Keynes.

Afacerile Santander din Marea Britanie au fost sever afectate anul trecut din cauza pandemiei. Profitul înainte de impozitare a scăzut cu 44% anul trecut, deoarece banca a fost nevoită să aloce 448 milioane de lire sterline pentru a acoperi creșterea așteptată a pierderilor.

Santander a redus valoarea afacerilor sale din Marea Britanie cu 5,5 miliarde de lire sterline, ceea ce a împins banca spaniolă la cea mai mare pierdere trimestrială din istorie.

HSBC, cea mai mare bancă din Europa, a anunțat că-și va reduce spațiile de lucru în sedii, dar nu în sucursale, cu 40%, în timp ce Lloyds intenționează să-și reducă spațiile de lucru cu 20% în următorii doi ani, în condițiile în care 77% dintre angajații săi s-au declarat doritori să lucreze trei zile sau mai multe de acasă.

(BBC, Sky News, Guardian, Yahoo Finance UK)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: