Ultima zi pentru a schimba polițele RCA de la City Insurance. Șoferii care nu o fac riscă, de mâine, amenzi de până la 2.000 lei

asigurare auto rca

Astăzi, 11 mai 2022, este ultima zi în care șoferii care au încheiat o poliță RCA cu City Insurance își mai pot schimba asigurătorul fără a risca amendă și este, totodată, ultima zi în care pot solicita returnarea unei părți din suma plătită, proporțional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Doar polițele de garanții, respectiv cele încheiate de CNAIR, vor mai fi valabile încă două luni, după ce Guvernul a decis să amâne termenul de expirare.

Autoritățile au atras atenția asupra faptului că polițele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depășește data menționată.

Mai sunt, în prezent, circa 500.000 de șoferi cu polițe RCA valabile emise de City Insurance.

Pentru a circula în legalitate, acești șoferi trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de amendă pentru absența unei asigurări RCA cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.

Iar în cazul în care nu au CASCO, și costul reparației, în cazul unui accident, va fi suportat tot de șofer, din propriul buzunar, ei neputând fi despăgubiți. Doar terții păgubiți vor putea fi despăgubiți, dar numai în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despăgubire a BAAR sunt disponibile AICI.

În plus, dacă un client City Insurance are o poliță valabilă până după data de 11 mai 2022, el poate cere returnarea unei sume de bani, proporțional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).  Și această cerere de returnare poate fi depusă tot până la data de 11 mai. Toate detaliile despre această procedură, precum și documentele necesare pot fi regăsite AICI.

Brokerii consultați de Economedia spuneau recent că sunt șanse mici ca toți șoferii să reușească să își schimbe asigurările și că prețurile continuă să crească. Față de anul trecut, înainte de falimentul companiei, prețurile sunt acum de până la trei ori mai mari, potrivit lor.

Astfel, pentru transportatorii de marfă (autoutilitare peste 16 tone), asigurați pe un an, tariful unei polițe RCA la City Insurance era anul trecut de circa 5.500. Acum, tariful mediu este de 15.700 lei. 

Pe partea de utilitare mici, tariful practicat de City Insurance era anul trecut de 2030 lei, pe 12 luni. Acum, Omniasig sau Allianz vin cu oferte de 3.500 până la 4.600 lei.

Și pe partea de autoturisme s-au dublat, chiar triplat tarifele. Un șofer care a plătit anul trecut 203 lei pe un an de zile la clasa de bonus maxim, după faliment plătește 480 lei la un alt asigurător.

Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat o ordonanță prin care a amânat termenul la care expiră polițele de garanții încheiate la City Insurance, după cum a anunțat Economedia AICI. Polițele de garanții sunt, de exemplu, cele încheiate cu CNAIR. Astfel, polițele de garanții de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale vor expira la 150 de zile de la falimentul City Insurance, față de 90 de zile.

Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Comentarii

  1. Asigurările CITY sunt valabile pana la 11.07.2022 conform conform ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 62 din 9 mai 2022 a fost prelungită valabilitatea asigurărilor la 150 zile de la introducerea falimentului deci mai sunt valabile pana in data de 11.07.2022.
    De ce mințiți populația ?

    • Bună ziua!
      Guvernul a prelungit valabilitatea doar pentru polițele de garanții, de exemplu cele ale CNAIR. Pentru polițele RCA, ultima zi de valabilitate rămâne astăzi, 11 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.