UE va trebui să cheltuiască mult și să facă față în mod autonom provocărilor globale pentru ca extinderea să fie un succes, în condițiile în care America își pierde interesul față de Europa, a declarat Garance Pineau, consiliera pentru Europa al președintelui francez, scrie Euractiv.
Guvernele UE dezbat în continuare forma finală a viitorului buget al UE înaintea summitului liderilor de săptămâna viitoare, țări precum Germania susținând limitarea unei potențiale creșteri a cheltuielilor la ajutorul suplimentar pentru Ucraina.
Cu toate acestea, Pineau a precizat că sporirea puterii de cheltuire a UE este necesară pentru Franța dacă blocul dorește să oprească o viitoare rundă de extindere și să își consolideze capacitățile.
“Trebuie să schimbăm modul în care ne gândim la organizarea financiară a uniunii noastre – este vorba de creșterea bugetului curent, dar și de mobilizarea capitalului privat”, a declarat Pineau, vorbind la Centrul Jacques Delors din Berlin.
Ea a susținut că aceasta este singura modalitate viabilă de a aborda disparitățile dintre membrii actuali și cei viitori, cum ar fi Ucraina, și de a se asigura că nu toți banii vor merge către noii membri la aderare.
Pentru Franța, extinderea și creșterea cheltuielilor fac parte dintr-o misiune mai amplă de îmbunătățire a capacității autonome a blocului de a acționa, în special pe scena mondială. Președintele francez a inventat termenul de “suveranitate europeană” într-un discurs despre politica europeană ținut la Universitatea Sorbona în 2017.
În prezent, UE permite statelor membre să își subvenționeze industriile mai mult decât de obicei pentru a reacționa la politicile industriale ale SUA și Chinei. Cu toate acestea, acest lucru a creat temeri legate de fragmentarea pieței unice, deoarece Germania și Franța depășesc cu mult cheltuielile din restul UE.
Un fond de suveranitate la nivelul UE, anunțat inițial anul trecut pentru a contracara aceste riscuri de fragmentare, a eșuat din cauza rezistenței din partea unor state membre, în special a Germaniei.
Reindustrializarea este esențială pentru consolidarea autonomiei
În legătură cu necesitatea ca Europa să devină mai autonomă, Pineau a declarat că agresiunea rusă și răspândirea dezinformării reprezintă provocări majore pentru democrațiile europene, cărora UE va trebui să le facă față din ce în ce mai mult pe cont propriu, susținând că “SUA vor fi din ce în ce mai puțin interesate de UE și din ce în ce mai mult de China”.
“Asta înseamnă că trebuie să reindustrializăm UE, ceea ce înseamnă să ne creștem capacitatea de producție, să investim masiv în inovație și tehnologie profundă”, a susținut Pineau.
De asemenea, ea a subliniat necesitatea unei “doctrine de securitate economică”, un efort concertat de a crește investițiile în afara UE pentru a atrage țările terțe.
În acest sens, Franța militează în prezent pentru ca Banca Europeană de Investiții (BEI) să joace un rol mai important în chestiuni geostrategice.
În ceea ce privește viitorul buget, așteptările lui Pineau au rămas sobre. În cazul în care ar exista o creștere a bugetului pentru a lua în considerare ajutorul pentru Ucraina, alte țări ar cere mai mulți bani pentru propriile priorități, astfel încât o anumită suplimentare este inevitabilă, a spus ea.
“Cred că vom ajunge să avem mai puțini bani pentru fiecare articol din buget, dar toate articolele actuale vor fi păstrate”, a spus ea, schițând un potențial compromis.