Un furnizor propune un preț de 7 lei/kWh la energie electrică, pentru momentul în care dispar plafoanele prețurilor la energie, fără o dereglementare treptată

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Furnizorul de energie Getica 95 vine cu o ofertă de 7 lei/kWh la energie electrică pentru momentul în care vor dispărea plafoanele prețurilor la energie, fără o reglementare treptată, arată o ofertă publicată pe site. În acest moment, prețurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate pentru populație, la 0,68, 0,8 și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, până la 31 martie 2025. Însă dincolo de acest moment nu există un plan, iar autoritățile nu au venit încă cu propuneri de dereglementare treptată a pieței. O eliminare bruscă a plafoanelor și o trecere directă la piața liberă ar duce la facturi uriașe.

„Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”, arată oferta Getica 95.

Schema de plafonare a prețurilor la energie este stabilită până la data de 31 martie 2025. Cu toate acestea, se pune întrebarea ce preț va plăti un client care semnează un contract la 1 mai 2024? Până la data de 31 martie 2025, el va plăti prețul reglementat. Însă dacă se va trece brusc la piață liberă, iar prețurile vor crește puternic, un furnizor nu își poate permite să îi vândă energie tot la prețul reglementat pe perioada rămasă din contract, respectiv între 31 martie 2025 și 1 mai 2025.

Furnizorii încep de pe acum să stabilească contractele de achiziție de energie electrică pentru anul viitor și încă nu știu care va fi prețul la care pot vinde către clienți – reglementat, dereglementat treptat sau de piață liberă. În plus, dacă se va renunța și la mecanismul de achiziție centralizată, odată cu renunțarea la piața reglementată, atunci nu va mai fi valabil nici prețul reglementat de 450 de lei/MWh de la marii producători. Așadar, furnizorul nu va ști nici la ce preț va cumpăra energia din piață. Neștiind la ce să se raporteze, furnizorii se pregătesc astfel de un scenariu cu prețuri mari, în care să recupereze costurile de la clienți, punând în facturi un preț cât mai mare.

Luna trecută, ministrul Energiei Sebastian Burduja spunea că va avea loc o ieșire graduală din schema de compensare și plafonare. „Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a spus atunci Burduja.

Cu toate acestea, nu există o propunere până în acest moment.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Comentarii

  1. Alo Statul roman! Alo ANRE! As vrea sa știu dacă România mai e guvernata! Ce înseamnă batjocura asta! Cum adică “părțile au convenit”! Care părți! A hotărât el de unul singur iar autoritatea de reglementare sta ! Probabil își freacă mâinile de bucurie ca prostii de romani le vor umple buzunarele! Pentru ca pe lângă salarii de mii de euro încasează și un procent de la firma “reglementata și supravegheata”! Care suma e mai mare cu cât încasările firmei cresc! Și ghici ce fac cu aceste sume enorme? Inventează prime și al 13-lea și al 14-lea salariu!?… Iar statul ,statul nu face nimic ,ca deh, e economie de piață și a înțeles onor statul ca în acest caz fiecare face ce vrea, uitând însă că liberalizarea a fost făcută haotic,pe genunchi ,fără nici un studiu de impact asupra nivelului de trai al populației creand premisa crearii de grupuri de monopol…Ehe. și mai sunt multe de discutat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *