Un înalt oficial UE părăsește o reuniune din Statele Unite, pe fondul tensiunilor legate de subvențiile pentru mașinile electrice

masini electrice Sursa foto: Lektri.co

Eforturile de a rezolva o dispută aprinsă între Europa și Statele Unite cu privire la subvențiile pentru vehiculele electrice care decurg din Legea privind reducerea inflației a președintelui Joe Biden au suferit o lovitură vineri, când un înalt oficial european s-a retras de la discuțiile programate pentru luni, transmite CNN.

Thierry Breton, oficialul responsabil pentru vasta piață internă a UE, nu va participa la o reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, deoarece nu a fost programat suficient timp pentru a discuta despre preocupările UE, a declarat vineri pentru CNN un consilier apropiat. Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului, citând normele profesionale locale.

Statele Unite și Uniunea Europeană au înființat consiliul în iunie anul trecut ca un forum pentru a discuta despre noile tehnologii și comerț.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“[Ordinea de zi de luni] nu mai oferă suficient spațiu pentru problemele care îi preocupă pe mulți miniștri și întreprinderi europene din domeniul industriei”, a declarat consilierul. “Având în vedere că Legea privind reducerea inflației este discutată informal doar în timpul unui prânz de 45 de minute, comisarul a decis să nu participe”, a adăugat consilierul.

Legea privind reducerea inflației a devenit o sursă acută de tensiune între aliați. Legea amplă de 750 de miliarde de dolari privind sănătatea, impozitele și clima, care a devenit lege în august, include subvenții de miliarde de dolari pentru vehiculele electrice fabricate în America de Nord.

Europa se teme că scutirile fiscale generoase pentru piesele fabricate în SUA vor dezavantaja companiile sale.

Au existat unele semne de progres în rezolvarea impasului joi, când Biden și președintele francez Emmanuel Macron au avut un summit la Washington.

Vorbind la o conferință de presă comună după întâlnire, Macron a declarat că el și Biden au avut “o discuție excelentă despre IRA” și “au convenit să resincronizeze [abordările lor]” în ceea ce privește investițiile în industriile critice.

Uniunea Europeană și Statele Unite împărtășesc cea mai mare “relație bilaterală de comerț și investiții” din lume, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Comerțul transatlantic a atins un nivel record de 1.200 de miliarde de euro (1.260 de miliarde de dolari) în 2021, a precizat Comisia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că doreşte ca problema “exceptărilor” cerute în Statele Unite pentru industriile europene ca parte a planului lor de subvenţii masive pentru climat (IRA) să fie “soluţionată” până în prima jumătate a anului 2023, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: