Un judecător important al UE anticipează un val de litigii din partea giganţilor tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital

google,alphabet, motor de cautare, gigant tehnologic american Sursa foto: Unsplash / Mitchell Luo

Giganţii tehnologiei vor contesta probabil o nouă lege a Uniunii Europene menită să le restrângă puterea, primele cazuri dintr-un potenţial val de litigii fiind aşteptate până la sfârşitul anului, a declarat vineri unul dintre cei mai importanţi judecători ai UE, citat de Reuters, scrie News.ro.

Legea pieţelor digitale (Digital Markets Act – DMA), care a intrat în vigoare în noiembrie, va clasifica platformele online cu peste 45 de milioane de utilizatori drept ”gatekeepers” (gardieni), printre alte criterii.

Gardienii, companiile care controlează accesul la date şi la platformă, sunt supuşi unei liste de condiţii, cum ar fi interoperabilitatea serviciilor de mesagerie, şi a nu favoriza produsele şi serviciile lor pe platformele lor.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Lista gardienilor cărora li se va aplica DMA urmează să fie anunţată pe 6 septembrie şi va include probabil Goog, parte a grupului Alphabet, Meta, Amazon, Apple şi Microsoft.

Cei care nu sunt de acord cu această etichetă şi condiţii vor prezenta plângerea la Tribunalul european din Luxemburg, în câteva luni, a spus preşedintele acestuia, Marc van der Woude.

Tribunalul face parte din Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi se ocupă de cauze care variază de la dreptul concurenţei la comerţ şi mediu.

”Probabil la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor s-ar putea să vedem primele cazuri şi nu cred că se vor opri”, a spus el la o conferinţă organizată de Comisia Europeană.

Unele companii, precum Google şi Apple, au făcut lobby intens împotriva DMA.

”Rămânem îngrijoraţi de faptul că unele prevederi ale DMA vor crea vulnerabilităţi inutile de confidenţialitate şi securitate pentru utilizatorii noştri, în timp ce altele ne vor interzice să taxăm proprietatea intelectuală în care investim foarte mult”, se spunea în martie 2022.

Google a exprimat un punct de vedere asemănător şi a spus că este, de asemenea, îngrijorată de faptul că noile reguli ar putea reduce inovaţia.

Dar van der Woude a spus că DMA încă evoluează.

“Este un organism viu, această DMA, este în continuă revizuire, obligaţiile vor fi revizuite, ca şi actele de punere în aplicare. Deci, dacă aş putea numi aşa, va fi paradisul avocaţilor”, a spus el.

El a spus că zonele de dispută se vor concentra probabil pe desemnarea gardianilor, specificaţiile obligaţiilor acestora şi în timpul aplicării DMA.

O zonă controversată va fi, probabil, cerinţa ca gardienii să notifice achiziţiile lor către Comisie şi dacă astfel de tranzacţii îndeplinesc pragul pentru controlul de reglementare, a spus van der Woude.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.