Un membru al Băncii Centrale Europene avertizează asupra riscului pentru creșterea economică dacă ratele dobânzilor sunt majorate prea mult

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană ar trebui să treacă în curând la creșteri mai mici ale ratelor de dobândă sau riscă să stopeze creșterea economică, a declarat joi unul dintre membrii consiliului său executiv, citat de Financial Times.

Fabio Panetta și-a îndemnat joi colegii de la stabilirea ratelor de dobândă să acționeze cu „pași mici”, după ce a majorat dobânda de politică monetară cu jumătate de punct la ultimele două ședințe, afirmând că scăderea prețurilor la energie ar putea duce la o scădere „rapidă” a inflației în zona euro în acest an până la niveluri apropiate de ținta de 2% a băncii centrale.

BCE a majorat ratele cu 3 puncte procentuale din iulie 2022 și a semnalat că va crește costurile de împrumut cu încă o jumătate de punct în martie și cu o sumă nespecificată în mai. Rata de referință a depozitelor sale este în prezent de 2,5%.

Cu toate acestea, cei din consiliul de guvernare sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că ritmul de creștere a ratelor riscă să anihileze creșterea și să exacerbeze riscurile pentru stabilitatea sistemului financiar. Aceștia fac presiuni pentru ca banca centrală să treacă la creșteri mai mici ale ratelor – sau să întrerupă cu totul înăsprirea – în luna mai și ulterior.

Inflația a scăzut de la un maxim de 10,6% în toamnă la 8,5% în ianuarie. Cu toate acestea, inflația de bază rămâne la niveluri record de 5,2%.

Unii dintre cei care stabilesc ratele, cum ar fi guvernatorul băncii centrale a Spaniei, Pablo Hernández de Cos, consideră că rata de bază va scădea, de asemenea, în următoarele luni. Într-un discurs ținut la începutul acestei săptămâni, acesta a declarat că BCE a ajuns la „o răscruce de drumuri”, de unde presiunea descendentă exercitată de scăderea prețurilor la gaze și electricitate va compensa cu mult orice presiune ascendentă reziduală care încă mai trebuie să se manifeste în urma șocului energetic de anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: