Un muzeu din Alba inițiază un proiect de valorificare turistică a traseului şurilor cu acoperiş de paie de pe Transapuseana

transapuseana foto Sursa foto: Ziarul Unirea

Şurile cu acoperiş de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate şi promovate prin proiectul “Alba vernaculară”, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia şi sprijinit financiar de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Proiectul are ca obiective: identificarea, inventarierea, documentarea, cartarea, promovarea şi valorificarea elementelor de arhitectură vernaculară din Munţii Apuseni, şi anume a şurilor cu acoperiş de paie localizate de-a lungul drumului ‘Transapuseana’, printr-o abordare transdisciplinară şi holistică integrată. De ce sunt aceste şuri importante? Ele asigură unicitatea peisajului cultural şi sunt parte a patrimoniului tangibil moştenit care asigură identitatea locală. Ele sunt un adevărat ‘landmark’ al zonei, putând contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor rurale”, se menţionează într-un comunicat postat, duminică, pe pagina de Facebook a Museikon, secţie a MNU Alba Iulia.

Deocamdată, sâmbătă, s-a derulat o primă etapă de documentare din cadrul acestui proiect inedit, la care au participat restaurator Dumitriţa Daniela Filip, coordonatoarea acestuia, arhitect Laura Zaharia, Asociaţia ROST şi muzeograful Paul Scrobotă de la Muzeul de Istorie Aiud.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ca aspecte inedite, aceştia au identificat, în unele cazuri, în privinţa sistemului/tehnicii de acoperire cu paie, lespezi de piatră inserate în straturile de paie şi crengi, în ideea de a lesta paiele şi au observat o ancorare a învelitorii în structura şarpantei prin elemente de lemn de tipul parilor.

De asemenea, au constatat tăvănirea încăperilor laterale (a grajdurilor) cu împletitură de nuiele şi îmbinări drepte, petrecute sau de tip coadă de rândunică, cu proeminenţe.

“Pasul următor: Cercetarea amănunţită din perspectiva istorică, arhitecturală, etnografică şi a stării de conservare, în cadrul unei şcoli de vară/ workshop alături de partenerii: Asociaţia ROST, Centrul Universitar Nord Baia Mare – Etnologie – Baia Mare, Muzeul de Istorie Aiud, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş”, se precizează în comunicat.

Lucrările la Transapuseana, “cea mai mare investiţie într-un drum judeţean din România”, în valoare de 73 milioane de euro, majoritatea fonduri europene, au fost finalizate în decembrie.

Denumită iniţial Transalpina de Apuseni, Transapuseana este cea mai mare investiţie a CJ Alba.

Proiectul a fost implementat de CJ Alba, în parteneriat cu primăriile din municipiul Aiud şi comunele Rîmeţ, Ponor, Mogoş, Bucium.

Drumul străbate una din cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, şi ajunge, în punctul cel mai înalt, până la o altitudine de peste 1.000 de metri. Odată modernizat, drumul, în lungime de 78,4 kilometri, face mult mai accesibile o serie de destinaţii turistice din această zonă montană.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.