O instanță rusă a înghețat acțiunile Raiffeisen Bank International, filiala locală, a declarat joi cea mai mare bancă occidentală din Rusia, blocând vânzarea unității și escaladând un blocaj între Moscova și Occident, transmite Reuters.
RBI, cu sediul în Austria, a promis să se desprindă de activitatea sa din Rusia, care asigură un serviciu de plăți pentru sute de companii din această țară, după ce a fost supusă presiunilor din partea autorităților internaționale de reglementare. Dar după mai bine de doi ani de război între Rusia și Ucraina, puține lucruri s-au schimbat.
Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că demersul instanței ruse a exclus o vânzare a băncii, deși a precizat că nu va avea niciun impact asupra operațiunilor băncii ruse sau asupra eforturilor cerute de Banca Centrală Europeană pentru reducerea acesteia.
„Putem numi în continuare conducerea și să dăm instrucțiuni rușilor, dar nu putem vinde banca”, au spus ei.
RBI va încerca să anuleze decizia instanței, a precizat aceasta în declarație, care este cea mai mare înghețare de acest fel care implică o bancă occidentală în Rusia.
Deși UniCredit din Italia are, de asemenea, o afacere în Rusia și este, de asemenea, sub presiune pentru a pleca, RBI este mult mai mare și a devenit un test al hotărârii Occidentului de a pune capăt legăturilor cu Rusia.
Autoritățile ruse au transmis clar RBI, care are aproximativ 2 600 de clienți corporativi, 4 milioane de deținători de conturi locale și 10 000 de angajați, că doresc ca aceasta să rămână deoarece permite efectuarea de plăți internaționale, a declarat o sursă pentru Reuters.
RBI este un colac de salvare financiar esențial pentru milioane de clienți ruși care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate. Autoritățile de reglementare occidentale doresc ca acest lucru să se schimbe.
Banca Centrală Europeană cere băncii să-și reducă afacerile din Rusia.
Cu proprietăți industriale extinse, peste 18 milioane de clienți de la Viena la Moscova și 44 000 de angajați, Raiffeisen este un pivot financiar pentru Austria și o mare parte din Europa de Est.
Rusia a devenit o sursă și mai mare de bani pentru bancă de când a început războiul din Ucraina în 2022. Rusia a reprezentat aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an, ca urmare a creșterii comisioanelor aferente plăților în străinătate.
Înghețarea este legată de o cerere recentă a holdingului rus de investiții Rasperia împotriva Strabag și a acționarilor săi austrieci și a unității Raiffeisen, deși creditorul nu este acuzat de nicio faptă ilicită, a declarat banca.