Una dintre cele mai mari baze de date cu informații despre consumatori va fi creată de ANRE, arbitrul pieței energiei, printr-o licitație de 2.5 milioane de euro

dumitru chirita, anre

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a scos la licitație un contract de 12 milioane lei (circa 2,5 milioane euro – n.r.) pentru realizarea unei platforme online de instruire a consumatorului de electricitate și gaze în vederea schimbării funizorului,  care va conține și o bază de date cu toți consumatorii.

Problema e că ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, are deja o platformă informatic denumită Comparator Oferte Tip, dar conducerea ANRE consideră că nu ar fi suficient pentru consumatori. Argumentația folosită este că prea puțini români au decis să facă mutarea de la un furnizor la altul(nici 30%), dar și că procedurile specifice sunt prea anevoioase.

Noua platformă mai are însă o miză uriașă: o bază de date cu toți consumatorii de gaze și curent din România, 13 milioane în total, casnici și industriali, care ar face ca procedurile de schimbare a furnizorului să se facă mult mai repede – 24 h, față de maximum 21 de azile, acum, iar utilizatorul să vadă în timp real cum se operează solicitarea lui.

Autoritatea a anunțat încă de acum două săptămâni acest proiect, însă nu a dat detalii despre cum se colectează toate datele, dacă clienții sunt de acord să le fie introduse datele în această bază și, în general, cum va funcționa exact și ce va operaționaliza.

Nu e clar în acest moment nici ce alte instituții ale statului vor avea acces la această uriașă bază de date cu consumatorii de energie electrică.

ANRE a fost criticată dur atât de societatea civilă, cât și de alți actori din piața energiei electrice după ce a eșuat în gestionarea liberalizării pieței la începutul acestui an.

Revenind la licitația din SICAP, trebuie precizat că banii provin din fonduri europene nerambursabile, Programul Operațional Capacitate Administrativă, 11 luni este durata estimată pentru derularea lui, ofertele se deschid în 11 iunie, la sediul ANRE. Oferta este cotată de Autoritate în proporție de 50% pe preț, 30% contează experiența profesională pe proiecte similare și 20% serviciile de suport tehnic.

  • “Realizarea și implementarea unei Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF), formată din: 1. Infrastructură hardware: • Platformă de procesare consolidată • Platformă de stocare de uz general • Echipament de tip router • Echipament de tip switch • Echipament de tip sursă neîntreruptibilă de alimentare (UPS) 2. a) Infrastructură software: • Platformă de virtualizare • Platformă virtuală de tip firewall • Platformă virtuală pentru securitatea aplicațiilor web • Platformă monitorizare performanță • Platformă managementul evenimentelor • Platformă management identități utilizatori • Platformă management back-up și restaurare date • Soluție tip Chatbot • Soluție Management API • Soluție baze de date • Modulul arhivă electronică b) Servicii de dezvoltare software și implementare soluție la cheie c) Servicii de instruire”, este descrierea din SICAP a licitației amintite.

ANRE este reglementatorul pieței de gaze și electricitate din România, cu atribuții pe control, informare și stabilire a anumitor tipuri de tarife. Pe partea de furnizare, aceasta este liberalizată în totalitate, atât pentru clienții industriali, cât și pe casnici. Autoritatea stabilește însă tarifele de distribuție Transgaz și Transelectrica, emite legislație secundată pe schema de ajutor de stat mari consumatori industriali și cogenerare. Este condusă de un președinte și doi vicepreședinți. Președintele actual este Dumitru Chiriță, aflat în ultimul an de mandat.

Foto: Dumitru Chiriță, președintele ANRE (Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Comentarii

  1. Acest proiect ca si celelalte de altfelne va arata ca nu stiu si nici nu pot!
    Banii din buget se consuma între firmele prietene pentru ca la terminarea proiectului le va fi usor sa deavina pe UE

    UE ramane cu banii nesifonati, firmele prietenilor prospera cu banii bugetului public si Romania stagnează in subdwzvoltare.

    Cui folosesc acesta proiecte de doi lei?
    Colecteze date si Electrica Nu e in stare sa factureze sau sa respecte contractul.

    Aduce acest proiect plusvaloare in Romania sau cheltuim banii pe cai verzi?
    Pas cu pas😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *