Una dintre mizele războiului PSD-PNL pentru șefia secretariatului general al Guvernului: controlul asupra super-agenției care gestionează companiile de stat

bani, euro, seif sursa foto: Pexels.com

Una dintre atribuțiile extrem de importante ale noului secretar general al guvernului este propunerea, către premier, a candidaților la șefia AMEPIP, o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Aceasta e una dintre mizele implicite ale scurtcircuitului dintre PSD și PNL survenit după ce premierul Marcel Ciolacu a refuzat să-l numească pe liberalul Mircea Abrudean secretar general al Guvernului și i-a cerut lui Nicolae Ciucă o altă propunere.

Liderii PNL s-au adunat în ședință luni la ora 8.00 dimineața pentru a discuta inclusiv despre situația creată de refuzul premierului Ciolacu de a lucra cu Mircea Abrudean.

Agenția AMEPIP, despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. În acest moment, postul de secretar general al guvernului revine PNL.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Legea de înființare a AMEPIP prevede clar că ”preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului”.

Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de Parlament în luna mai, dar nu a intrat încă în vigoare pentru că a fost atacat de USR la Curtea Constituțională.

Proiectul legii a fost adoptat de guvernul Ciucă în decembrie 2022 și trimis în Parlament. La acel moment, nici premierul Ciucă și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții. Ulterior, liberalii s-au revoltat față de proiect, dar el a trecut de Parlament.

Pe scurt, proiectul de lege înființează o super-agenție (AMEPIP) care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din proiect arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”

Parlamentarii PNL s-au revoltat când proiectul a ajuns în Camera Deputaților și au însărcinat-o pe Cristina Trăilă, specialistă în achiziții publice, să gestioneze un grup de lucru.

Una dintre temerile PNL este că PSD va putea să controleze nu doar companiile deținute de ministere, ci și firmele CJ-urilor și ale agențiilor de dezvoltare intracomunitară, agenții formate din zeci de primării care acum au un echilibru politic și pot derula proiecte majore de utilități.

Pe de altă parte, PSD-iștii, în frunte cu Marian Neacșu, susțin că prevederile controversate ar fi cerute de OCDE și de PNRR, motiv pentru care guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă le-au și acceptat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Romania Furata”, candva la PNL24 … Avea potential ! Au pierdut cateva sute de episoade. 🙁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.