Unde vor fi amplasate reactoarele nucleare mici construite de compania americană NuScale: în zona termocentralelor pe cărbuni care se închid, precum Deva, Turceni, Rovinari – președintele CA al Nuclearelectrica

NuScale Foto: NuScale

Președintele Consiliului de Administrație al companiei de stat Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a anunțat marți la TVR că viitoarea centrală nucleară cu reactoare mobile, construită de compania americană NuScale, va fi amplasată cel mai probabil ”în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta”.

Chirica a spus că este în curs un studiu de fezabilitate care va decide cel mai bun amplasament. El a dat exemple, la modul general, de termocentrale pe cărbune care s-au închis ori sunt în curs de închidere.

”Să vedem ce termocentrale sunt închise: Deva, Turceni, Rovinari, poate Paroșeni. Dar vorbesc total nedocumentat. Poate Oradea. Nu avem elementele să punem degetul pe un amplasament. Aceste amplasamente sunt în studiu, e o acțiune începută acum un an printr-un grant început acum un an, evaluează amplasamentele potențiale ca să aibă un prim screening. (…) La modul general în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta. Nu avem toate elementele și le construim împreună cu americanii. Un astfel de proiect se construiește în timp. Studiul privind amplasarea ia în calcul elemente de meteorologie, populație, structură geologică”, a spus Teodor Chirica la emisiunea Referendum de la TVR 1.

Un alt oficial al statului român, Mădălina Coca (director al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN) a declarat că ”noi am fost informați preliminar despre caracteristicile de bază ale proiectului și despre procesul preliminar de selecție a amplasamentelor posibile. S-au identificat mai multe amplasamente care trebuie analizate în detaliu în legătură cu populația din zonă, seismicitatea, problemele de mediu. Cred că erau aproape 17 amplasamente. E clar că din acele amplasamente se vor putea selecta câteva. Decizia finală va fi luată de companie și Ministerul Energiei”.

Context. SUA și România au anunțat săptămâna trecută la Glasgow planurile pentru amplasarea până în 2028 a unei centrale nucleare cu reactoare mobile de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Acordul semnat la Glasgow între companiile Nuclearelectrica și NuScale arată că cele doua companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției și 2300 locuri de muncă în manufacturare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că ”ținta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”, a adăugat Virgil Popescu.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

Foto: NuScale

Comentarii

  1. Domnu’ R. Nicolescu zice ca nimic nu e mai important decât securitatea.
    In temeiul unui asemenea concept, primii care s-au urcat într-un autoturism, ca si primii care s-au urcat într-un avion, erau nebuni de legat. Dovada ca si azi mai cad ceva avioane.

  2. Avem hidrocentrale, eoliene si multe foarte multe parcuri fotovoltaice…. Chiar este necesara o problema de securitate? Experimenteaza pe Romania o inventie autorizata anul trecut?

  3. Trebuie să fii aservit total, zero inginer, ca să accepți un memorandum pentru un prototip, si mai ales al unei puteri atât de mici! Cei care sunt implicați trebuie urgent demiși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *