Ungaria poartă discuții cu Qatar pentru a cumpăra gaze astfel încât să reducă dependența energetică a țării de Rusia, a declarat premierul Viktor Orban.
Discuțiile sunt încă în curs de desfășurare cu națiunea din Golf și orice livrări nu ar ajunge înainte de 2026, a declarat Orban într-un interviu acordat marți Bloomberg la Forumul Economic din Qatar.
“Jumătate din necesarul de energie al Ungariei provine din Rusia, contracte pe termen lung”, a spus Orban. “Pentru cealaltă jumătate trebuie să găsim alți parteneri. Căutăm parteneri în toată lumea, iar Qatar este un potențial partener pentru noi”.
În timp ce colegii din UE ai Ungariei au luat măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul și petrolul rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina, Orban a încheiat acorduri colaterale cu Rusia pentru a spori livrările de gaze naturale. De asemenea, Ungaria a obținut o scutire de la sancțiunile UE împotriva Rusiei în domeniul petrolului.
Pe de altă parte, Orbán, perceput în general ca fiind cel mai apropiat națiune din Uniunea Europeană de Kremlin, crede că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei.
“Dacă ne uităm la cifre, dacă ne uităm la împrejurimi, dacă ne uităm la faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că nu există nicio victorie pentru bieții ucraineni pe câmpul de luptă”, a declarat Orban redactorului-șef al Bloomberg, John Micklethwait.
Războiul poate fi oprit doar atunci când Rusia va încheia un acord cu SUA, a spus Orban. El a adăugat că speră ca Donald Trump să câștige alegerile de anul viitor și că, deși a fost în dezacord cu președintele Joe Biden, nu este bine pentru afaceri să critice SUA.
Vorbind la Forumul Economic Qatar din Doha, Orban a declarat că guvernul său s-a îndepărtat de abordarea “mainstream” a Uniunii Europene în ceea ce privește Ucraina, după ce Rusia a invadat vecinul său anul trecut.
Sub conducerea sa autointitulată “iliberală”, Ungaria blochează o tranșă de 500 de milioane de euro (540 de milioane de dolari) din ajutorul financiar al UE pentru Ucraina. De asemenea, se opune noilor sancțiuni împotriva Rusiei, invocând disputele bilaterale cu guvernul de la Kiev.
Acestea includ o cerere ca Ucraina să elimine OTP Bank – cel mai mare creditor din Ungaria, care are operațiuni atât în Rusia, cât și în Ucraina – de pe lista sponsorilor internaționali de război.
Săptămâna trecută, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat, de asemenea, că Ucraina limitează drepturile educaționale ale cetățenilor de etnie maghiară din țară. Apoi, el a indicat un articol din Washington Post care sugera că președintele Volodymyr Zelenskiy a vorbit la un moment dat despre aruncarea în aer a unei conducte care transporta petrol din Rusia în Ungaria prin Ucraina.
Ungaria este unul dintre puținii membri NATO care au refuzat să furnizeze arme pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei. Criticii lui Orban spun că presiunile sale pentru ca UE să taie finanțarea Kievului seamănă cu o cerere de capitulare în fața agresiunii rusești.