Ungaria: Guvernul Orban vrea să vândă către chiriași locuinţele sociale, cu discounturi de până la 30%

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Partidul la putere în Ungaria a propus o lege care ar obliga autorităţile locale să permită chiriaşilor să cumpere, la preţuri reduse, zeci de mii de locuinţe deţinute de municipalităţi, însă această intenţie este criticată de ONG-uri şi primari care susţin că nu ar face decât să agraveze o criză de spaţii de locuit, informează Reuters, citată de Agerpres.

Proiectul de lege, depus zilele trecute de Laszlo Borocz, parlamentar din grupul Fidesz, prevede că locuinţele deţinute de municipalităţi sau de stat să fie vândute chiriaşilor la un preţ cuprins între 15% şi 30% din valoarea lor de piaţă. Legea nu ar urma să împiedice revânzarea imediată a apartamentelor, multe dintre ele amplasate în cartierul Castelului din Budapesta, una dintre cele mai scumpe zone ale capitalei Ungariei.

În nota justificativă a proiectului legislativ se apreciază că vânzarea locuinţelor publice ar ajuta familiile care nu pot să îşi cumpere o locuinţă din cauza creşterii preţurilor la proprietăţile imobiliare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Începând din 2015, Ungaria a cunoscut o creştere explozivă a preţului locuinţelor, graţie subvenţiilor generoase acordate familiilor pentru a-şi cumpăra o nouă locuinţă precum şi a diminuării dobânzilor care au alimentat cererea investitorilor.

Cu toate acestea, criticii proiectului, printre care se numără şi unii membri Fidesz, susţin că actul normativ ar agrava criza locuinţelor prin dezmembrarea sistemului de locuinţe sociale deţinute de municipalităţi.

“Dezmembrarea acestei plase sociale va înlătura oportunitatea unor spaţii decente de locuit pentru cei mai vulnerabili”, se arată într-o declaraţie semnată de 25 de ONG-uri, printre care Amnesty International Hungary şi Habitat for Humanity Hungary.

Potrivit cifrelor oficiale, în anul 2019 erau 105.174 de apartamente deţinute de municipalităţi, reprezentând 2,6% din numărul total de apartamente din Ungaria.

Într-un semn rar de opoziţie venit din interiorul partidului Fidesz, Peter Kovacs, primarul celui de al 16-lea district al capitalei Budapesta, a catalogat proiectul de lege depus de colegul său de partid drept o “prostie”. Potrivit lui Peter Kovacs, prin vânzarea acestor apartamente, municipalitatea nu va mai putea să îi ajute pe cei care au nevoie de un spaţiu de locuit. Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Peter Kovacs a estimat că vânzarea celor 200 de locuinţe sociale din districtul său ar provoca municipalităţii pierderi de trei până la opt miliarde de forinţi (10-27 milioane de dolari).

La rândul său, primarul celui de al 13-lea district al capitalei Budapesta, Jozsef Toth, reprezentantul unui partid de opoziţie, a criticat şi el proiectul legislativ. Jozsef Toth a apreciat că prin sacrificarea sistemului locuinţelor sociale închiriate de municipalitate cei care vor avea de câştigat vor fi persoanele înstărite.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: