Guvernul Ungariei a decis să își retragă reprezentanții din Banca Internațională de Investiții (IIB), controlată de Rusia, și va părăsi această instituție, a anunțat joi Ministerul Dezvoltării Economice, citat de Reuters. Decizia vine la o zi după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a trei înalți oficiali ai IIB de la Budapesta: doi ruși și un ungur.
În ciuda faptului că a fost de acord să se retragă din bancă, Ungaria și-a exprimat frustrarea că a fost împinsă să facă acest lucru.
„Acceptăm și înțelegem că reprezentăm poziții diferite, dar nu înțelegem de ce este necesară presarea altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă. „Ungaria este un stat, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc de o colonie”.
Washingtonul a declarat că Ungaria a ignorat îngrijorările SUA exprimate cu privire la „platforma opacă a Kremlinului”, o bancă care și-a mutat sediul la Budapesta de la Moscova în 2019.
Un reprezentant la IIB fusese ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor.
Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a promovat legături bune cu Moscova din 2010, sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, care a evitat să îl critice personal pe președintele Vladimir Putin, deși a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.
Poziția lui Orban a fost criticată de aliații americani și europeni, iar SUA au cerut în mod repetat Ungariei să părăsească BII.
Republica Cehă, Polonia și Slovacia și-au finalizat retragerea din BII, în timp ce România va ieși în iunie. La sfârșitul lunii ianuarie, Ungaria deținea o participație de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participație după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii.