Tiberiu Stoian, fondatorul companiei ieșene Exonia, producător de ambalaje biodegradabile, avertizează că, în fața creșterii costurilor și a taxelor, Exonia și alte fabrici din România ar putea fi nevoite să își mute producția în țări cu fiscalitate mai scăzută, relatează Ziarul de Iași. Există și alte companii care au lansat astfel de mesaje.
Publicația din Iași relata recent că, odată cu adoptarea „ordonanței trenuleț” la sfârșitul anului trecut, prin care s-au eliminat, printre altele, facilitățile fiscale din IT, mulți antreprenori și profesioniști din domeniu sunt în căutare de soluții. Aceștia caută țări europene cu taxe mai mici decât cele din România, iar planul lor este să își înregistreze firmele în aceste țări și să își transfere veniturile pentru munca realizată în România prin intermediul acestor entități economice înregistrate în alte state. „Evident că o să ne afecteze și cel mai probabil marile companii o să-și refacă planurile, pentru că nu mai există atractivitate fiscală la noi”, a spus Adrian Brezulianu, directorul general al companiei ieșene GreenSoft.
Tiberiu Stoian spune că, în 2025, mediul economic va aduce provocări semnificative pentru toate industriile, iar Exonia se adaptează pentru a face față presiunilor, mai ales în contextul dificultăților de recrutare și creșterii salariilor. Totuși, compania rămâne optimistă în privința oportunităților de dezvoltare, în special în domeniul sustenabilității și digitalizării, spune omul de afaceri.
Creșterea economică va depinde de investițiile publice, absorbția fondurilor europene și un consum modest, consideră omul de afaceri. Însă există foarte multe provocări, cum ar fi deficitul bugetar și incertitudinile legislative, în special în sectoare cheie precum energia și construcțiile.
Acesta spune că industria românească va continua să fie influențată de două tendințe majore: tranziția spre sustenabilitate și digitalizare. „Optimiștii așteaptă investiții sporite în proiecte verzi, precum energia regenerabilă, dar și în infrastructură și tehnologie de ultimă generație pentru a spori productivitatea. De asemenea, relocările de producție din alte regiuni ar putea aduce oportunități, deși limitările pieței muncii și creșterea salariilor ar putea crea dificultăți în sectoarele cu valoare adăugată scăzută. Anul 2025 promite un context economic echilibrat, dar cu riscuri legate de stabilitatea macroeconomică, atragerea de investiții strategice și adaptarea la cerințele pieței globale. Sustenabilitatea și inovarea vor juca roluri esențiale în modelarea viitorului industriei românești, inclusiv în industria ambalajelor în care activează și fabrica Exonia”, a menționat Tiberiu Stoian.