Trimisul special al Uniunii Europene pentru Regiunea Indo-Pacífic, Gabriele Visentin, a subliniat joi „flagranta lipsă de respect faţă de legea internaţională” manifestată de a Rusia prin atacarea Ucrainei şi a dat asigurări că blocul comunitar, care pregăteşte noi sancţiuni pentru Moscova, va diversifica sursele de aprovizionare cu energie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Ceea ce va face UE va fi să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze şi să se îndrepte tot mai mult către alţi furnizori”, a declarat Visentin pentru EFE, subliniind interesul pentru hidrogenul verde sau gazele naturale lichefiate şi posibilitatea unor acorduri cu Japonia şi Coreea de Sud.
Gazele reprezintă 24% din mixul energetic al UE, care importă 90% din gazele utilizate. 40% din aceste importuri sunt furnizate de compania rusă Gazprom, o situaţie care a pus în alertă autorităţile comunitare, în contextul escaladării conflictului între Rusia şi Ucraina.
Visentin a participat la o întâlnire privind strategiile de cooperare între UE şi Indo-Pacific, la Singapore, după o reuniune ce a avut loc săptămâna aceasta în Franţa, între blocul comunitar şi această regiune, în care se află şase membri din G20 (ţări dezvoltate şi emergente): Australia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia şi Japonia.
Trimisul special al UE a profitat de ocazie pentru a denunţa „flagranta încălcare a legii internaţionale şi a suveranităţii naţionale” de către Rusia, prin atacarea Ucrainei, ceea ce, a subliniat Visentin, fără a menţiona direct pe cineva, “ar trebui să fie o lecţie pentru toată lumea”.
Diplomatul a declarat pentru EFE că are încredere în „severitatea” noilor sancţiuni privind sectoarele strategice ale Rusiei, după cum a avertizat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, şi că acestea vor fi aprobate cu promptitudine şi „în unanimitate”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, declanşând cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii.