Uniunea Europeană lansează o platformă pentru ca țările membre să poată cumpăra la comun gaze naturale și gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependența de Rusia

Redacția apr. 8, 2022 0 comentarii
gaz natural lichefiat GNL

Uniunea Europeană a lansat o platformă pentru ca țările Uniunii Europene să cumpere în comun gaze naturale și gaze naturale lichefiate, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii ruși, scrie Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a împins prețurile deja ridicate la energie la vârfuri record și a împins UE să reducă dependența de combustibilii fosili ruși prin creșterea importurilor din alte țări și extinderea mai rapidă a energiei regenerabile.

Liderii țărilor UE au aprobat cumpărarea comună de gaze la un summit luna trecută, pe care membrii, printre care Spania și Grecia, au solicitat-o ​​pentru a oferi un tampon împotriva potențialelor întreruperi ale aprovizionării. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Noua platformă formată din reprezentanți ai Comisiei și ai UE s-a întâlnit joi și va pune în comun cererile țărilor și va coordona discuțiile cu principalii furnizori de gaz și GNL.

Schema este voluntară și țările nu sunt obligate să participe. Acesta își propune să folosească influența UE ca cel mai mare cumpărător de gaze din lume pentru a atrage aprovizionarea „la prețuri stabile care reflectă predictibilitatea și dimensiunea pieței comune a UE”, a spus Comisia într-un comunicat.

Prețurile gazelor europene au crescut la niveluri record după ce Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, iar analiștii au avertizat că o ieșire din Europa de a cumpăra cantități mari de GNL ar putea lăsa țările mai sărace să se lupte a se aproviziona.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii ruși până în 2027 și va dezvălui un plan detaliat în mai pentru a face acest lucru.

Sursa foto: Pexels / Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *