Uniunea Europeană şi Statele Unite lucrează la adoptarea de norme comune privind inteligenţa artificială

inteligenta artificiala, inovatie

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat miercuri că lucrează la adoptarea de norme privind inteligenţa artificială care ar putea fi aplicate voluntar de întreprinderile din domeniu. Un prim pas în aşteptarea intrării în vigoare a unor legi mai constrângătoare, scrie Courrier International, potrivit Agenției de presă Rador.

„Nu e pentru moment decât o soluţie de avarie, aşteptând ca o legislaţie obligatorie să fie instituită”, analizează ediţia europeană a site-ului „Politico”.

Reuniţi miercuri, 31 mai, în nordul Suediei, la un prânz format din file de cod şi praline cu ciocolată, înalţii oficiali europeni şi americani au lucrat la un proiect de „cod de conduită” comun privind inteligenţa artificială (IA) pe care întreprinderile din sector să-l aplice voluntar, relatează mass media americane.

„Planul nu este încă decât în stadiul de schiţă”, afirmă „Politico”, care a stat de vorbă cu vicepreşedinta Comisiei Europene însărcinată cu concurenţa, Margrethe Vestager. „Codul de conduită voluntar se prezintă actualmente sub forma unei note de informare de două pagini, produsă de Comisia Europeană, pe care a remis-o personal miercuri [Ginei] Raimondo [ministru al comerţului din Statele Unite]”, precizează site-ul de informaţii.

Obiectivul este de a „propune norme neobligatorii privind transparenţa, auditurile de risc şi alte detalii tehnice pentru companiile care dezvoltă tehnologia„. Acestea vor fi apoi prezentate liderilor G7 sub forma unei propuneri transatlantice comune în toamnă, precizează „Politico”.

Teama de o IA chineză „autoritară”

Statele Unite şi Uniunea Europeană împărtăşesc „o fascinaţie şi o îngrijorare în faţa tuturor posibilităţilor – şi riscurilor – progreselor rapide ale inteligenţei artificiale”, notează jurnalistul de la „El País” Silvia Ayuso.

„Europa se pregăteşte deja cu o lege de pionierat care urmăreşte să reglementeze toate aspectele IA, dar până să fie aprobată – ea e încă în faza de negociere legislativă la Bruxelles – şi să intre în vigoare poate dura ani de zile. Câţiva ani preţioşi, timp în care acest tip de tehnologie poate continua să se dezvolte fără control”, notează jurnalistul de la cotidianul spaniol.

Bruxellesul şi Washingtonul se tem de concurenţa Chinei. Ei se tem să lase Beijingul să dea tonul pentru a reglementa un sector în plină explozie. Dacă eforturile occidentalilor eşuează, „vor putea să lase o posibilitate Chinei să promoveze propria versiune autoritară a tehnologiei în lumea întreagă”, analizează „Politico”.

Codul de conduită la care lucrează Bruxellesul şi Washingtonul nefiind obligatoriu, „rămâne de văzut dacă giganţii IA vor accepta să i se conformeze”, remarcă site-ul specializat „TechCrunch”. „Ar fi destul de ipocrit din partea PDG din sector, care nu încetează să ceară reglementarea IA, să refuze acest cod de conduită”.

Site-ul „Wired” aminteşte totuşi că persistă dezacorduri în discuţiile dintre guvernele occidentale şi giganţii tehnologiei. În ce priveşte proiectul de reglementare actual al UE de exemplu, condiţiile puse de text „ar obliga marile companii ca OpenAI sau Google să răspundă unui număr mai mare de exigenţe decât dezvoltatorii independenţi sau platformele open source mici sau mijlocii, care ar putea deveni adevărtaţi lideri” ai IA.

Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *