Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj: Organizatorii Untold au supraestimat câți bani a generat festivalul pentru Cluj

untold Sursa foto: Untold

Organizatorii Untold din Cluj ar fi supraestimat câți bani a generat festivalul pentru oraș, având în vedere că și edițiile trecute din 2017 și 2019 ar fi generat o infuzie de capital mai mică față de cea anunțată în comunicările oficiale, potrivit studiului „Estimare versus supraestimare: infuzia de capital în comunitatea locală clujeană generată de festivalul Untold”, publicat sâmbătă de prodecanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Primul studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2018, cu referire la ediția din 2017 a festivalului1. Metoda utilizată a fost sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 1164 participanți proveniți din România.

Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2017 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 79 euro/ participant-zi în cazul celor proveniți din București, respectiv 64 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din alte localități din România.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2017 a Untold a însemnat 330.000 participanți-zi (dintre care 29% din municipiul Cluj-Napoca, 16% din București, 45% din alte localități din România și 10% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 100 euro / participant-zi (cel mai probabil organizatorii făcând referire la participanții proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca).

Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2017, așa cum a fost comunicată de către organizatori, luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, respectiv echivalând cheltuiala medie a participanților din străinătate cu cea a participanților proveniți din București, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca la ediția din 2017 a Untold se ridică la circa 70 euro / participant-zi.

Prin urmare, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2017 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara municipiului Cluj-Napoca, a fost cu circa 43% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent.

Untold 2019

Al doilea studiu independent care a analizat cheltuielile participanților Untold a fost publicat în 2021, cu referire la ediția din 2019 a festivalului2. Metoda utilizată a fost și în acest caz sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanților la festival, eșantionul investigat cuprinzând 558 participanți la eveniment, inclusiv participanți din străinătate.

Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2019 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara județului Cluj pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 119 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din România, respectiv 130 euro / participant-zi în cazulcelor proveniți din străinătate.

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2019 a Untold a însemnat 372.000 participanți-zi (dintre care 20% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 20% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 150 euro / participant-zi, în cazul celor proveniți din afara județului Cluj.

Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2019, așa cum a fost comunicată de către organizatori, și luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara județului Cluj la ediția din 2019 a Untold se ridică la circa 122 euro/ participant-zi.

Așadar, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2019 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara județului Cluj, a fost cu circa 23% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent. Prin urmare, ”infuzia de capital în comunitatea clujeană”, estimată de organizatori la circa 45 milioane euro pentru ediția din 2019 a Untold, se ridică la numai 36 milioane de euro, conform studiului independent amintit.

Rezultatele studiului au evidențiat faptul că la ediția din 2019 a Untold, cheltuielile medii ale participanților proveniți din afara județului Cluj pentru cazare, mâncare, băutură, distracție, transport local, suveniruri etc. (fără biletul de intrare la festival), exprimate în echivalent Euro, au fost de 119 euro / participant-zi în cazul celor proveniți din România, respectiv 130 euro / participant-zi în cazulcelor proveniți din străinătate.

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2019 a Untold a însemnat 372.000 participanți-zi (dintre care 20% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 20% din străinătate), respectiv o cheltuială medie de 150 euro/ participant-zi, în cazul celor proveniți din afara județului Cluj.

Pornind de la structura numărului de participanți-zi la Untold 2019, așa cum a fost comunicată de către organizatori, și luând în considerare valorile medii ale cheltuielilor reieșite în urma studiului independent, valoarea medie ponderată a cheltuielilor participanților proveniți din afara județului Cluj la ediția din 2019 a Untold se ridică la circa 122 euro/ participant-zi.

Așadar, estimarea organizatorilor privind cheltuiala medie pe participant-zi la ediția din 2019 a Untold, cu referire la participanții proveniți din afara județului Cluj, a fost cu circa 23% mai mare decât estimarea rezultată în urma studiului independent. Prin urmare, „infuzia de capital în comunitatea clujeană”, estimată de organizatori la circa 45 milioane euro pentru ediția din 2019 a Untold, se ridică la numai 36 milioane de EUR, conform studiului independent amintit.

Untold 2022

Conform comunicatelor oficiale ale organizatorilor, ediția din 2022 a Untold a însemnat 360.000 participanți-zi (dintre care 25% din județul Cluj, 60% din alte județe din România și 15% din străinătate), o cheltuială medie de 225 euro / participant-zi provenit din afara județului Cluj și o „infuzie de capital în comunitatea locală” de circa 60 milioane euro

În absența unei descrieri transparente și clare a metodologiei utilizate, estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanților Untold în 2022 trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu edițiile din 2017 și 2019 ale festivalului au evidențiat tendințe de supraestimare din partea organizatorilor (+43% în 2017, respectiv +23% în 2019). Pe cale de consecință, este foarte probabil ca valoarea cheltuielii medii pe participant-zi provenit din afara județului Cluj la ediția din 2022 a Untold să fie la rândul său supraestimată.

Dacă metodologia de estimare utilizată de organizatori în 2022 a fost similară cu cea folosită în 2019, se poate presupune o supraestimare similară a cheltuielilor participanților (+23%), lucru care ar însemna o cheltuială medie de 183 euro / participant-zi din afara județului Cluj și, implicit, o „infuzie de capital în comunitatea locală” de circa 49 milioane EUR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce vă mai doare miticilor despre UNTOLD…
    Niște Frustrați. O tot dați cu studii, disconfort și căutați nod in papura.Vai de voi și mizeria aia de București. Mai bine puneți mâna si faceți ceva, subventionaților ce sunteti.

    • esti cam prost.
      este un studiu economic facut de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj!
      ce treaba are Bucurestiul in treaba asta ?
      dar cand esti prost te crezi si superior! ca doar esti din cluj si de acolo din mizeria aia se da ora exacta in univers. noroc de cluj ca da de mancare si celorlalti din univers!
      de fiecare data cand ajung in acest oras anost, cluj, toti clujenii ma intreaba acelasi lucru la care tot ei raspund…. nu-i asa ca e frumos la noi? ….daaaaa, e cel mai frumos oras la noi.
      iar economic vorbind clujul mai are mult pana sa ajunga alte judete vecine!
      https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/cele-mai-profitabile-judete-ale-tarii-610592

    • Totuși, Bucureștiul este cel ce subvenționează pe alții, și nu invers.
      Studiul de mai sus este făcut chiar de ardeleni.
      Clujul nu este un bun exemplu de oraș aerisit și dealtfel oferă o viață scumpă și aglomerată omului de rând, manifestând și tendințe îngrijorătoare de ciocoizare a clasei de mijloc – ITiștii, care se izolează în Residențuri îngrădite și păzite, imaginându-și că sunt pe undeva, și nu pe nicăieri. Când bula IT se va sparge în Cluj – și știm că toate lucrurile sunt ciclice pe lumea asta, vor rămâne ratele de 1500 euro pe 25 de ani pentru case de 100 mp la periferia cu pretenții. Și să vezi atunci bocete și reevaluări personale.

  2. Multa lume buna si cu scaun la cap considera ca acest eveniment este supra estimat . Exista alte modalitati mai interesante de a te deconcentra .Daca strigam in cor, ca acest eveniment aseaza Romania pe harta culturii si muzicii, nu se obtin prea multe rezultate. Dar pentru ca exista o furtuna mediatica care ne asalteaza zilnic cu mesaje ,suntem dispusi sa privim aceste festivaluri ca pe “minunile vietii” . Poate ca anii si vremurile vor potolii setea nebuna de zgomot si jucarii lucitoare.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.