Universitatea Babeș-Bolyai face parteneriat cu o multinațională de software din Statele Unite: UBB pregătește un hub de inteligență artificială pentru SAS

UBB, universitate, Cluj Sursa foto: UBB, Facebook

UBB, prin Facultatea de Matematică și Informatică, și compania americană SAS au pus bazele unui nou program de master în Inteligență Artificială/Data science, în limba engleză, anunță reprezentanții universității de la Cluj. Grupul multinațional de software susține UBB ca “hub AI/Data science în România”, iar oficialii universității consideră că un astfel de demers va avea implicații asupra inovării și digitalizării la nivel național. Obiectivul anunțat de SAS este pregătirea a 5.000 de specialiști în data science în România până în 2025, iar compania ar vrea să implice în inițiativele sale academice mai multe universități din țară.

În această săptămână, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David, s-a și întâlnit cu reprezentanții companiei americane SAS și ai Băncii Transilvania, “pentru a dezvolta împreună o nouă perspectivă asupra inteligenței artificiale (AI), în pragul unei noi revoluții industriale”, susțin reprezentanții UBB. Universitatea de la Cluj vine în acest demers cu cea mai mare școală doctorală de inteligență artificială din România și un ecosistem de IT, compania americană SAS aduce specializarea în platformele de inteligență artificială, iar Banca Transilvania intră în program ca beneficiar și contributor strategic la stimularea resursei umane pregătită în acest domeniu.

Reprezentanții SAS au anunțat că vor să colaboreze cu mai multe universități. „SAS Academic Initiative for Innovation & Digitalisation of Romania țintește să implice o rețea de universități din țară, sigur fiecare profilându-se în funcție de avantajele competitive pe care le are. Dar așa cum SAS a început în urmă cu 40 de ani în SUA de la University of North Carolina, așa își propune acum să înceapă acest proiect (național) al inovării și digitalizării României de la prestigioasa UBB”, au transmis reprezentanții SAS.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

 

Sursa foto: UBB

 

Având cea mai mare facultate de informatică din România, UBB s-a concentrat de ceva vreme în direcția IT-ului și a oportunităților aduse de evoluția tehnologică.”UBB a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în Inteligența artificială/AI (generând, ca școală, cei mai mulți doctori în AI din România și dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale județene”, exemplifică rectorul UBB. Alte linii de interes: Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch și SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin prisma capacității de calcul simultan); Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătății mintale și primul Centru din țară în parteneriat cu compania americană EON Reality); Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboți psihoterapeuți autonomi pentru anumite tulburări psihice); Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) și cybersecurity; Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). “Recenta includere a UBB în EIT Digital confirmă maturizarea și forța ecosistemului UBB în tehnologia informației (IT). Noul program academic dezvoltat cu compania americană SAS întărește și dezvoltă acest ecosistem al UBB”, susține Daniel David.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: