În prima jumătate a anului trecut, un proprietar de locuinţă din România a primit o despăgubire de 142.000 lei pentru acoperirea pagubelor provocate de o avarie accidentală la instalaţiile interioare, aceasta fiind cea mai mare sumă achitată pentru astfel de incidente în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, anunţă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
”În prima jumătate a anului trecut, un proprietar de locuinţă din România a primit o despăgubire de 142.000 lei pentru acoperirea pagubelor provocate de o avarie accidentală la instalaţiile interioare. Aceasta este cea mai mare sumă achitată pentru astfel de incidente în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe şi arată cât de costisitoare pot fi reparaţiile neprevăzute”, anunţă UNSAR, într-un comunicat.
În aceeaşi perioadă, companiile de asigurări membre UNSAR au plătit zilnic, în medie, despăgubiri pentru aproximativ 45 de locuinţe afectate, doar pentru avarii accidentale ale instalaţiilor interioare.
De altfel, primele 5 cele mai mari despăgubiri plătite pentru avarii la instalaţiile de apă au însumat 500.000 lei. Iar în total, s-au achitat 25 milioane lei pentru astfel de daune, potrivit unei analize realizate de UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).