Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat marți că UE va face achiziții comune de gaze la nivel european și că va continua să reducă consumul. Cu toate acestea, von der Leyen nu a anunțat și o altă măsură așteptată, respectiv plafonarea prețului gazului rusesc.
Principalele declarații:
Este o criză energetică fără precedent. Reducem cererea, am economisit gaz, 15% din cerere în septembrie, am umplut depozitele de gaze la 92%, am diversificat, departe de Rusia, către furnizori de încredere. Cota de gaze importate prin conducte din Rusia a scăzut la 9%. Deci două treimi din furnizarea rusească de gaze a fost redusă. Am făcut posibil pentru statele membre să canalizeze profiturile din energie către gospodăriile și companiile vulnerabile.
Ne-am atins primul scop principal, acela de a fi mai bine pregătiți pentru a înfrunta această iarnă. Iar acum putem lua următorii pași către o uniune energetică.
Prima propunere este să facem achiziții comune. Știm că cererea europeană este uriașă și este logic ca, în loc să licităm unul împotriva celuilalt, statele membre și companiile energetice să-și unească puterea de cumpărarea. Propunem astăzi instrumente pentru punerea în comun a cererii de energie la nivel european. Oferim posibilitatea companiilor din energie să creeze un consorțiu de cumpărare a gazelor, ca să poată cumpăra împreună gaz. Asta include un element obligatoriu: agregarea cererii va fi obligatorie pentru cel puțin 50% din volumele necesare pentru umplerea depozitelor de gaze. Am văzut ca sunt ultimele 10-20% părți din depozite care sunt cele mai scumpe, volume care nu sunt securizate de contracte pe termen lung și am văzut companii luptându-se pe aceste volume pe piața spot, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, și de aceea vrem să fim mai pregătiți pentru sezonul viitor.
O să ne implicâm vecinii apropiați din Balcanii din Vest și parteneriatul Estic.
Al doilea element este economisirea. Multe s-au făcut și este un semn bun că avem un minus de 15% al cererii în septembrie.
Al treilea element este solidaritatea, împărtășirea. Este crucial să pregătim asta în cazul unei întreruperi complete de energie electrică și gaz. După cum știți, avem în vigoare regulamentul securității ofertei, deja în vigoare de 5 ani. Le cere statelor membre să încheie acorduri de solidaritate cu vecinii dintr-o anumită regiune. Potențial ar trebui să avem 40 de astfel de acorduri de solidaritate. Acum avem doar 6, ceea ce nu este de ajuns într-o criză de acest fel. Astăzi, propunem reguli implicite de solidaritate, care se vor aplica în caz de urgență prin aceste reguli.
Al patrulea element este prețul. Trebuie să îmblânzim volatilitatea și creșterile extrem de preț pe principala piață europeană de gaze, numită TTF. Prețul de referință TTF a fost creat în principal pentru gaz pe conducte. Dar piața s-a schimbat dramatic de la conducte inițial, la mai mult gaz natural lichefiat. Deci TFF pe care îl vedem astăzi nu mai reflectă situația reală din piață. Vom dezvolta un preț de referință complementar pentru gaz natural lichefiat, pentru următorul sezon de umplere a depozitelor. Trebuie să separăm perioada dintre TTF acum și referința pe care o vom avea pentru sezonul următor. Astfel, vom stabili un mecanism prin care să limităm prețurile excesive ale gazelor, dacă este nevoie. Poate vă amintiți că în martie propuneam un astfel de mecanism de plafonare, dar atunci nu am avut majoritate. Am discutat în ultimele luni și există acum înțelegere între statele membre și abordarea noastră este mai larg împărtășită. Credem că vor progresa. Vom face doi pași. Astăzi, vom stabili câteva principii pentru acest preț plafonat flexibil sau dinamic. Ar trebui să fie suficient de flexibili pentru a asigura securitatea ofertei, ar trebui să fie suficient de înalt astfel încât piața să funcționeze și gazul să curgă, ar trebui să fie destul de amplu încât să acopere și celelalte prețuri de referință din UE.