USR, atac la ministrul Energiei Virgil Popescu: Zero investiții, producția de energie s-a redus cu aproape un sfert

cte iernut, romgaz, termocentrala Sursa foto: Romgaz

Cristina Prună, deputat USR, îl critică marți pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care îl acuză că nu a promovat nici o investiție majoră în domeniul energiei. Mai mult, prună susține că în cei doi ani de mandat ai lui Popescu, producția de energie a scăzut cu un sfert.

„Facturile românilor la energie cresc și pentru că producem din ce în ce mai puțină energie în România și devenim din ce în ce mai dependenți de importuri. În cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW. În același timp puterea netă, adică acele unități de producție care funcționează efectiv, nu doar pe hârtie, s-a redus de la 19.187 MW în 2019 la 16.907 MW în 2022”, arată Prună într-un comunicat de presă.

„Tragedia adevărată este că în locul acestora nu a apărut nimic și astfel dependența noastră de importuri de energie a crescut considerabil. Tranziția energetică nu înseamnă doar să închizi. Asta era în stare să facă oricine. În ultimii doi ani chiar se putea investi în sistemul energetic. Chiar ministrul ne spunea acum o săptămână că investițiile în energie regenerabilă se fac “foarte repede”, iar cele în capacitățile pe bază de gaz durează mai mult, vreo 2-3 ani. Teoretic ar fi fost timp din plin. Dar rezultatele în acești doi ani au fost zero la capitolul investiții. Știți de ce? Pentru că de la minister nu s-a făcut mare brânză. Ministerului Energiei i-a luat 1 an numai să adopte o lege care transpune o directivă europeană. 1 an! Și chiar și așa nu avem încă un cadru legislativ care încurajează investițiile, iar banii europeni prin Fondul de Modernizare disponibili pentru România sunt încă inaccesibili pentru cei care vor să investească tot din cauză că ministerul Energiei nu a făcut ghidurile și schemele prin care să fie dați acești bani în piață. Alte țări au accesat primii bani europeni încă de anul trecut!”, a mai scris Prună.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ea amintește și de eșecul Centralei pe gaz de la Iernut, proiect eșuat al companiei de stat Romgaz care trebuia să fie gata încă din 2019 cu o capacitate de 430 MW. „În mandatul ministrului Virgil Popescu s-a reziliat contractul cu executantul lucrării, fără perspectiva unei date de livrare a acestei centrale. Peste această incertitudine există și riscul de a pierde zeci de milioane de euro, căci și această centrală a primit finanțare pe bani europeni. De exploatarea gazelor din Marea Neagră nici nu mai vorbesc”, arată deputata USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: