USR: Coaliția PSD-PNL vrea să transforme ANPC într-o instituție cu super-puteri, cu risc de abuzuri față de antreprenorii români

Redacția iun. 16, 2023 2 comentarii
WhatsApp Image 2023-01-27 at 16.40.49

USR acuză coaliția PSD-PNL că vrea să transforme Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) într-o instituție cu super-puteri, existând riscul comiterii de abuzuri față de antreprenorii români.

Prin două propuneri legislative (Plx 614/2022 și Plx 776/2022), Coaliția PSD-PNL dă ANPC super-puterea de a fi peste orice instituție a statului în ceea ce privește posibilitățile de anchetare a agenților economici.

Concret, ANPC va putea „impune oricărei autorități, organism sau agenții publice sau oricărei persoane fizice sau juridice obligația de a pune la dispoziție orice informații, date sau documente relevante, indiferent de format sau formă și indiferent de mediul pe care sunt stocate sau de locul în care sunt stocate acestea, inclusiv în scopul urmăririi fluxurilor financiare și de date, al stabilirii identității persoanelor implicate în fluxurile financiare și de date, și al luării la cunoștință de informații privind conturile bancare și al identificării proprietarilor de site-uri web”.

Adițional, inspectorii ANPC vor putea „pătrunde în orice sediu, pe orice teren sau în orice mijloc de transport utilizat de comerciantul vizat de inspecție pentru a-și desfășura activitatea comercială, economică, meșteșugărească sau liberală”.

ANPC va putea „dispune prin invitație măsura de închidere temporară de cel mult 24 de ore, până la întocmirea documentului de control final”. Până acum, în cazul agenților economici care nu respectau normele, era posibilă oprirea temporară a activității după întocmirea procesului verbal și până la remedierea deficiențelor. „Acum, PSD și PNL vor ca mai întâi ANPC să închidă agentul economic pentru 24 de ore și de abia după aceea să-i spună ce trebuie să remedieze, prin documentul de control final”, afirmă USR.

Partidul susține că este cât se poate de clar că prevederile pot duce la abuzuri din partea ANPC, inspectorul ANPC putând abuza în mod repetat de acest instrument al închiderii de 24 de ore.

„Coaliția PSD-PNL vrea să transforme ANPC într-un bici pe care să îl folosească împotriva antreprenorilor români. Practic, ANPC va putea să închidă în mod repetat orice afacere pentru 24 de ore după bunul plac și să aibă acces la date financiare sau comerciale peste orice instituție a statului român. Aceste noi puteri vor putea fi folosite discreționar pentru a pedepsi întreprinderile care nu fac ce le spune politicul. România devine cu astfel de legi o țară extrem de riscantă să îți desfășori afacerile, deoarece vine ANPC să colecteze taxa de protecție, iar dacă nu cotizezi te închid câte 24 de ore”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei de industrii și servicii.

„Am discutat cu antreprenori români stabiliți în alte țări europene și mi-au spus cât de ușor este să deschizi și să gestionezi o afacere acolo. Alte state tratează antreprenorii cu respect, îi ajută să prevină și să remedieze deficiențele, iar închiderea nu este o sabie deasupra capului, cum se întâmplă în România. Cu astfel de măsuri, cum vor să prospere economia românească? Patriotismul economic al lui Marcel Ciolacu este doar gargară, în timp ce ei vor omorî afacerile românești sub greutatea controalelor excesive și a birocrației“, adaugă deputata USR.

Sursa foto: ANPC

Comentarii

  1. Cu Nasui si Barna in Partid, mi-e frica sa mai votez. Chiar n-am ce sa votez cand aud absolutisme de genul ‘ a te lua de termometru ‘ … chiar si daca ar fi d’ala de la CERN ! Periculoase Absolutismele !

    PSD-ul nici n-a venit bine la Guvernare si a votat legea mini-judecatorului, CSM e de acord, e grav rau de tot ! (nici nu mai stii care-i CCR, care-i CSM, toti o apa si-un pamant)

    Culmea, nu vad in presa comentat de USR acest Nou Precedent al Coruptiei.

  2. Cele mai mari jafuri, abuzuri si atrocitati comise asupra populatiei face crima organizata institutionala inscaunata in gruparile politice, justitie, politie si CCR, nu ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *