Mai mulți parlamentari USR și PLUS au depus un proiect de lege prin care propun reducerea taxelor pe muncă. Mai precis, ei propun deducerea unui salariu minim din salariul brut, astfel încât contribuţiile şi impozitul pe venit să se aplice doar pe suma rămasă. Măsura este propusă a fi introdusă etapizat.
„Prezenta propunere legislativă are ca scop reducerea poverii fiscale de muncă prin extinderea deducerii personale pentru a include şi contribuţiile obligatorii, dar şi pentru a extinde cuantumul la echivalentul unui salariu minim pentru toată lumea. Astfel, toţi salariaţii ar deduce din salariul brut cuantumul echivalent cu salariul minim, iar contribuţiile şi impozitul pe venit s-ar aplica doar pe suma rămasă”, arată proiectul.
Implementarea deducerii s-ar face etapizat, după următorul calendar:
- 25% din salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în anul 2023;
- 50% din salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în anul 2024;
- 75% din salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în anul 2025;
- 100% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu anul 2026.
De asemenea, în ceea ce priveşte contribuţia de 3,75% pentru pilonul 2 de pensii, aceasta s-ar aplica în continuare la nivelul salariului brut al salariatului fără aplicarea deducerii personale. În mod excepţional, salariatul poate solicita aplicarea deducerii şi în ceea ce priveşte contribuţia la pilonul 2.
Proiectul legislativ al USR și PLUS nu indică un impact bugetar al măsurii.