Utilizarea cărbunelui pentru producţia de electricitate este la un nivel record / SUA şi Uniunea Europeană au avut cele mai mari creşteri

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Creşterea consumului în China, India şi SUA ar putea duce în acest an producţia de electricitate a termocentralelor pe cărbune la un nou maxim istoric, ceea ce subminează eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunţat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit acestei agenţii, producţia globală de electricitate pe bază pe cărbune ar urma să ajungă la 10.350 Terawaţi-oră în 2021, în creştere cu 9% faţă de 2020, stimulată de revenirea economică rapidă care “a dus la creşterea mai rapidă a cererii de electricitate decât pot ţine pasul furnizorii cu emisii reduse de carbon”.

Pe ansamblu, cererea totală de cărbune, atât pentru producţia de electricitate cât şi pentru producţia de ciment şi oţel, ar urma să crească cu 6% în acest an, susţine IEA. Chiar dacă nu va fi depăşit consumul record din 2013 şi 2014, anul viitor ar putea fi atins un nou maxim istoric, în funcţie de creşterea economică şi evoluţiile meteo, adaugă IEA.

“Cărbunele este cea mai mare sursă globală de emisii de carbon şi nivelul record din acest an al producţiei de electricitate pe bază de cărbune este un semn îngrijorător a cât de departe este lumea în eforturile sale de a pune emisiile pe o traiectorie descrescătoare spre net zero”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

SUA şi Uniunea Europeană au avut cele mai mari creşteri în utilizarea de cărbune pentru producţia de electricitate, câte 20% fiecare, urmate de India cu 12% şi China, cel mai mare consumator mondial de cărbune, cu 9%.

Creşterea utilizării cărbunelui pentru producţia de electricitate în 2021 reprezintă o inversare cu 180 de grade după scăderile din precedenţi doi ani şi pune în pericol traiectoria lumii de a ajunge la emisii zero în 2050.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *