Zi decisivă pentru Rusia: își va putea plăti datoriile? Care sunt consecințele unui posibil default

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Rusia are programată miercuri o plată de 117 milioane de dolari pentru unele dintre datoriile sale denominate în dolari americani, primele astfel de plăți scadente de la invadarea Ucrainei, mișcare care a declanșat o serie de sancțiuni din partea Occidentului, scrie Reuters. Confruntarea diplomatică și restricțiile economice au stârnit întrebări cu privire la modul în care Rusia va putea efectua plata. Dacă nu o va face, va intra în default? Care ar fi consecințele unui default?

Rusia are 15 obligațiuni internaționale cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari în circulație, aproximativ jumătate dintre ele fiind deținute de investitori internaționali. O plată scadentă este pe 16 martie, iar alte 615 milioane de dolari vin la plată în restul lunii. Prima plată a principalului unui credit este scadentă pe 4 aprilie, în valoare de 2 miliarde de dolari.

Aceste obligațiuni au fost emise și cu o serie de termeni și condiții. De exemplu, obligațiunile vândute după ce Rusia a fost sancționată din cauza anexării Crimeei din 2014 conțin o prevedere pentru plăți alternative în valută. Pentru obligațiunile listate după 2018, rubla este listată ca opțiune de monedă alternativă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Obligațiunile scadente miercuri 16 martie au fost listate în 2013 și urmează să fie plătite în dolari americani.

Va putea plăti Moscova datoriile?

Sancțiunile impuse Rusiei de către Occident, după invazia Ucrainei, au fost puternice, în special înghețarea rezervelor valutare ale băncii centrale, Moscova renunțând inițial la perspectiva de a trimite valute rare investitorilor străini.

Un decret prezidențial din 5 martie a anunțat că debitorii ruși au dreptul de a plăti creditorii străini în ruble. Cu toate acestea, Banca Centrală și Ministerul de Finanțe pot face excepții.

Declarațiile ulterioare au fost mai nuanțate și par să permită plăți în valută. Ministerul de Finanțe a declarat luni că a aprobat o procedură temporară pentru efectuarea plăților valutare și că Rusia își va îndeplini obligațiile „în timp util și în totalitate”.

Cu toate acestea, dacă băncile străine nu reușesc să execute plățile, Rusia ar putea retrage fondurile și le poate plăti în ruble.

Vor putea primi banii investitorii?

Sancțiunile au făcut mai greu pentru Rusia să transfere fonduri, dar și pentru investitorii străini să le primească.

Oficiul american pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) a emis o licență, pe 2 martie, care autorizează tranzacții pentru persoanele din SUA cu privire la „primirea de plăți de dobândă, dividende sau scadență în legătură cu datorii sau capitaluri proprii” emise de Ministerul de Finanțe al Rusiei, banca centrală sau fondul național de avere.

Cu toate acestea, această scutire expiră pe 25 mai, Rusia urmează să plătească aproape 2 miliarde de dolari pentru obligațiunile sale suverane externe după acest termen și până la sfârșitul anului.

Ar putea intra Rusia în default?

Un default al datoriei externe a Rusiei părea de neconceput până la începutul lunii februarie. Sancțiunile dure impuse de Occident au schimbat însă totul și acum unele obligațiuni se află la abia o zecime din valoarea lor nominală.

Majoritatea plăților scadente – precum cea de miercuri, 16 martie, au o perioadă de grație de 30 de zile în care Rusia are timp să efectueze plata. Altele au o perioadă de grație de 15 zile.

Neachitarea lor integrală sau plata într-o altă monedă ar duce la un „default” sau „incapacitate de plată” până la sfârșitul perioadei de grație, potrivit analiștilor.

Care ar putea fi consecințele unui default

Țările în default nu au acces la piețele internaționale de capital, deși, având în vedere restricțiile actuale, Rusia este oricum exclusă de pe piețe. Cu toate acestea, un default ar putea avea consecințe în toată lumea.

Un default ar putea declanșa polițe de asigurare a datoriilor rusești cunoscute sub numele de Credit Default Swaps (CDS) pe care investitorii le încheie pentru acest tip de situație. Banca de investiții JPMorgan estimează că există CDS-uri restante în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari care ar trebui plătite.

În plus, nu doar administratorii internaționali de active sunt expuși la datoria externă a Rusiei. „Mulți investitori ruși au cumpărat acest document prin conturile lor în băncile occidentale”, a declarat Evgeny Suvorov, economist din Rusia la CentroCredit Bank. „Există o mare suspiciune că investitorii ruși sunt principalii deținători de obligațiuni ai datoriei externe suverane”.

Băncile rusești ar putea fi, de asemenea, în linia de atac, obligațiunile făcând parte din rezervele lor de capital. A fi sub jurisdicția unui stat suveran în stare de neplată se adaugă la presiunea asupra corporațiilor rusești, care au folosit frecvent piețele internaționale de capital pentru a obține finanțare și au în circulație obligațiuni în valută puternică de aproape 100 de miliarde de dolari.

A mai intrat Rusia în default? 

Rusia a fost în „default” inclusiv în timpul revoluției din 1917 și în 1998, când economia țării a rămas slabă după prăbușirea uniunii sovietice și costurile războiului din Cecenia au însemnat că nu a reușit să țină pasul cu plata datoriilor. Cu toate acestea, chiar și atunci, Rusia a ținut pasul cu plățile în dolari.

Așa-numita criză a rublei a provocat daune grave economiilor vecine și a transmis unde de șoc prin sistemul financiar global, inclusiv pierderi uriașe pentru fondul din SUA Long-Term Capital Management.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: