Compania de Drumuri a semnat astăzi contractul pentru proiectarea completă a drumului de mare viteză, Bucureşti-Târgovişte „Valahia Expres”. Contractul de 11 milioane lei a fost semnat cu firma TPF Inginerie SRL şi are o durată de 25 de luni, din care primele două luni pentru studiul de prefezabilitate şi următoarele 23 de luni pentru studiul de fezabilitate care durează 18 luni, asistenţă tehnică la licitaţia de proiectare şi execuţie (4 luni), a transmis Compania de Drumuri (CNAIR).
La începutul anului, proiectul CNAIR viza lărgirea la patru benzi a actualului Drum Naţional 71 Bucureşti- Târgovişte, contractul fiind chiar atribuit unui constructor apropiat de liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, dar pentru că respectivul constructor nu a depus la timp garanţia de execuţie, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut rezilierea contractului. Practic, de la o lărgire de drum naţional care trece prin foarte multe localităţi s-a ajuns la un proiect nou, de drum rapid.
„Nu mai putem avea în România soluţii de anii ’50 – 60, în anul 2021. Pentru rutele aglomerate, pentru drumurile naţionale aglomerate soluţia nu mai este să lărgim aceste drumuri la patru benzi prin mijlocul satelor. Se poate construi la costuri mai mici şi mai rapid făcând drumuri expres în afara localităţilor. Şi aici mă refer mai ales în zona de şes. Dublarea actualului drum național DN71 Bâldana-Târgoviște, ce trece pe 53% din distanță prin localități, ar fi fost o soluție rudimentară, scumpă, de durată și cu deranj major pentru cetățeni și șoferi, atât în timpul lucrărilor, cât și mai apoi prin creșterea riscului de accidente”, spunea Drulă.
Tipul profilului, Drum Expres sau Autostradă va rezulta în urma contractului. Valahia Expres va avea o lungime estimată de aproximativ 60 de kilometri şi un cost de 200 de milioane de euro. Prin elaborarea studiilor se va realiza conectarea cu sectorul de Autostradă de Centură a Municipiului București Nord și cu Drumul expres Găești-Târgoviște-Ploiești, asigurând conectivitatea Municipiului Târgoviște la rețeaua principală de transport, precizează CNAIR.