Valencia va întrerupe alimentarea cu electricitate și apă a turiștilor care închiriază ilegal locuințe / Ce măsuri iau Budapesta și Atena pentru turismul excesiv

valencia Sursa foto: pixabay.com

Valencia, Budapesta și Atena pun în aplicare noi legi pentru a combate turismul excesiv și cazarea ilegală pe termen scurt, scrie Euronews.

Pe măsură ce principalul sezon turistic din Europa se apropie de sfârșit, orașele pun în aplicare o legislație pentru a controla turismul excesiv și pentru a lua măsuri drastice împotriva vizitatorilor care se comportă urât, precum și împotriva proprietarilor care administrează locuințe ilegale.

Valencia, din estul Spaniei, a anunțat că intenționează să întrerupă curentul electric și apa pentru locuințele turistice ilegale din oraș.

Primarul, María José Catalá, consideră că furnizarea unei cantități prea mari de apă și electricitate pentru locuințele pe termen scurt are un impact serios asupra rezidenților permanenți.

Presa locală a relatat că aceasta a declarat în cadrul dezbaterii privind starea orașului că existența apartamentelor turistice „are un impact asupra prețului chiriilor, deplasează populația… implică dispariția treptată a comerțului local în favoarea magazinelor pentru turiști și implică un dezechilibru în dispozițiile publice” care favorizează turiștii în detrimentul localnicilor.

Catalá pare să ia situația foarte în serios. În numele consiliului municipal, ea a solicitat puterea de a sancționa apartamentele turistice ilegale și de a impune amenzi de până la 600.000 de euro proprietarilor care refuză să respecte noile legi.

Documentele arată că, sub conducerea lui Catalá, inspecțiile apartamentelor turistice au crescut cu 454% numai în acest an și că activitatea poliției împotriva apartamentelor turistice ilegale a crescut de la 73 de rapoarte în 2022 la 449 până în prezent în 2024. Anul acesta s-a dispus deja închiderea a aproximativ 278 de locuințe ilegale.

Valencia calcă pe urmele Sevillei

Măsura vine după ce consiliul orașului Sevilia din sudul Spaniei a fost informat că are dreptul să întrerupă alimentarea cu apă a locuințelor turistice ilegale.

Înainte ca decizia să fie luată la sfârșitul lunii august, Sevilia întrerupse deja alimentarea cu apă a șase apartamente care fuseseră considerate ilegale.

Deși trei dintre proprietari au făcut apel, judecătorul a acceptat argumentul consiliului conform căruia apartamentele nu erau reședințele proprietarilor, luând în schimb apărarea vecinilor care s-au plâns de zgomot.

Consiliul din Sevilla consideră că există aproximativ 5.000 de apartamente ilegale în oraș, pe lângă cele 10.000 de apartamente autorizate legal.

Oficialii au confirmat că alimentarea cu apă va fi reluată numai după ce apartamentele vor redeveni locuințe obișnuite.

Turismul în Sevilia a cunoscut un boom de la sfârșitul pandemiei COVID. Orașul cu doar 700.000 de locuitori a înregistrat un aflux de aproximativ 3,5 milioane de vizitatori pe an, majoritatea dintre aceștia alegând să se cazeze în micul centru istoric.

Valencia se gândește, de asemenea, la restricții privind navele de croazieră în oraș

Revenind la Valencia, primarul a sugerat, de asemenea, că orașul ar putea lua măsuri pentru a schimba regulile privind andocarea navelor de croazieră în viitor.

Spunând că problema navelor „merită reflecție”, Catalá a lansat ideea de a „limita și reduce sosirea mega-navelor de croazieră”.

Ea a anunțat că există planuri de înființare a unui grup permanent format din membri ai consiliului municipal, ai autorității portuare și ai sectorului croazierelor „pentru a reglementa traficul de croaziere”.

„Dorim să elaborăm o strategie comună de sustenabilitate socială și de mediu pentru croaziere și să asigurăm un turism de croazieră de calitate, urmărind desezonalizarea escalelor, distribuția fluxului de pasageri de croazieră la destinație și planificarea”, a spus ea.

Catalá a indicat, de asemenea, că echipa sa va „acorda prioritate navelor care folosesc Valencia ca port de bază, adică celor care petrec noaptea în oraș și, prin urmare, care generează un impact economic mai mare și… caută un turism de calitate”.

Budapesta intenționează să interzică închirierile pe termen scurt

Capitala Ungariei ia, de asemenea, măsuri drastice împotriva turismului excesiv și tocmai a anunțat că va interzice toate închirierile pe termen scurt în oraș.

Locuitorii Budapestei au votat la limită pentru interzicerea acestei forme de cazare, dar interdicția nu va intra în vigoare până la 1 ianuarie 2026.

Cu toate acestea, nu va fi o măsură radicală.

Din 2026, interdicția va afecta doar o mică parte din Budapesta, districtul VI, cunoscut și sub numele de Terézváros.

În ciuda dimensiunii sale relativ reduse, interdicția va fi probabil resimțită cu o anumită semnificație, deoarece este una dintre cele mai dens populate zone ale orașului.

54% dintre locuitorii din această zonă au votat afirmativ cu privire la interdicție și se sugerează acum că ar putea fi doar prima decizie de acest fel care va fi luată.

Se pare că guvernul lui Victor Orban dorește să pună în aplicare astfel de interdicții în întreaga țară.

Mulți locuitori din Ungaria sunt nemulțumiți de faptul că închirierile pe termen scurt contribuie la un deficit continuu de locuințe, precum și la lipsa de accesibilitate pentru rezidenții locali.

Atena va interzice unele chirii noi pe termen scurt începând cu 2025

Capitala Greciei a anunțat, de asemenea, că intenționează să interzică noile închirieri pe termen scurt începând cu 1 ianuarie 2025, deși această măsură pare să fie temporară pentru moment.

La doar o zi după decizia de la Budapesta, guvernul grec a anunțat că va înceta să mai elibereze noi licențe de închiriere pe termen scurt în primul, al doilea și al treilea district municipal din centrul Atenei

Pentru moment, restricția va rămâne în vigoare doar pentru 12 luni.

După această perioadă, autoritățile vor analiza îndeaproape dacă interdicția a avut un impact suficient asupra turismului excesiv și asupra situației locative locale, înainte de a decide dacă să o prelungească sau nu.

Anterior, guvernul a dorit să testeze sistemul doar timp de 90 de zile, dar s-a decis curând că această perioadă nu ar fi fost suficientă.

În schimb, perioada de testare de un an se va aplica districtelor în care închirierile pe termen scurt reprezintă mai mult de 5% din stocul total de locuințe și, prin urmare, au un impact notabil asupra vieții locuitorilor.

Autoritățile din Atena vor colabora, de asemenea, cu proprietarii de locuințe pentru a-i încuraja să fie mai atenți cu localnicii și cu mediul.

Taxa turistică din Atena va crește

În urma unei veri de dezastre naturale legate de schimbările climatice, administrația locală va impune o taxă zilnică pe închirierile pe termen scurt pentru a face față crizei actuale.

În perioada aglomerată aprilie – octombrie, taxa va crește de la 1,5 euro pe zi, cât este în prezent, la 8 euro.

În sezonul scăzut, aceasta va crește de la 0,50 euro la 2 euro pe zi, potrivit agenției de știri Reuters.

În ciuda turismului excesiv și a incendiilor de pădure, care au dus la nenumărate evacuări, 2024 va fi un an record pentru Grecia în ceea ce privește veniturile din turism. Se estimează că veniturile țării din acest sector ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro până la sfârșitul anului.

În trecutul recent, astfel de măsuri nu au afectat prea mult alte zone turistice europene.

În august, urmând exemplul unor orașe precum Londra, Dublin, Amsterdam și Paris, capitala cehă a anunțat că intenționează să limiteze numărul de locuri de cazare turistică pe termen scurt disponibile.

Autoritățile din Praga speră că măsura propusă va reduce prețurile proprietăților imobiliare și va garanta că locuitorii nu vor fi alungați de turiști.

Barcelona a făcut încă un pas înainte. Popularul oraș spaniol de coastă a anunțat planuri prin care speră să elimine toate chiriile turistice până în 2028. Cu toate acestea, reacțiile au fost amestecate, atât în rândul catalanilor locali, cât și al populației mari a orașului, născută în străinătate, care a ajuns în prezent la un procent semnificativ de 25%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.