Valentin Lazea, economist șef BNR: România a avut un model de creștere economică bazat pe consum din 2015, prin scăderea fiscalităţii şi prin importuri, iar acum a venit nota de plată

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

România a avut un model de creştere economică bazat pe consum, prin scăderea fiscalităţii şi prin importuri, iar acum a venit nota de plată, a afirmat, vineri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, transmite Agerpres.

„Primul mesaj are de-a face cu mirarea care există în mediul de afaceri că, vezi Doamne, în ultimii ani economia mergea foarte bine, zbârnâia şi anul ăsta cine ştie ce accident s-a întâmplat, cineva, un ministru de finanţe n-a fost atent sau un director de la buget n-a fost atent şi pe o situaţie care altminteri era foarte roz şi foarte bună şi o maşină care, vezi Doamne, performa, a greşit cineva şi ne-a băgat într-o problemă. Eu vreau să spun şi studiul dumneavoastră arată acest lucru că din 2015 s-a mers în mod deliberat pe forţarea creşterii prin consum, printr-un consum mai mare decât oferta internă, adică prin importuri şi an de an lucrul ăsta s-a promovat şi a convenit tuturor. Hai să fim serioşi! Deci modelul de creştere pe consum, prin scăderea fiscalităţii, prin creşterea de importuri şi prin deficite a fost foarte convenabil. S-ar fi văzut acest lucru şi anul trecut, dacă nu era criza energetică şi inflaţia care a rezultat. S-ar fi văzut şi din 2020-2021, dacă nu era pandemia şi consumul nu ar fi fost reprimat din cauza aceea. Dar, toată lumea a tăcut, s-a complăcut. A zis maşina merge, nu s-a uitat că, vorba domnului Dăianu, era cu benzină de import. Deci modelul a fost deliberat făcut. A convenit tuturor creşterea pe consum şi nu pe investiţii şi nu prin exporturi, iar acum a venit în sfârşit, după nu ştiu câţi ani, nota de plată”, a spus Valentin Lazea, la evenimentul de lansare “The Tax Institute”, primul think tank dedicat fiscalităţii.

De asemenea, economistul-şef al BNR a susţinut că “schimbarea de filosofie” a avut loc în 2015, când guvernul Ponta a schimbat Codul fiscal.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Voi aţi spus că toate măsurile alea au apărut în 2016, 2017, şi nici măcar nu aţi luat ca an de bază, faţă de care să faceţi comparaţiile, 2015, care a fost ultimul an “normal”. Acela a fost ultimul an “normal”. În 2015 s-a făcut ce s-a făcut. După aceea, an de an, a reverberat şi a crescut valul acesta de exceptări. E adevărat, dar hai să punem responsabilităţile acolo unde sunt, să începem povestea acolo unde trebuie începută povestea. În 2015 s-a dat semnalul: cota unică nu mai reprezintă nimic. Puteţi să exceptaţi de la ea cât vreţi. Grupurile de interese pot să apese când şi cum au chef şi aşa mai departe. Dar 2015, nu 2016, 2017, 2019, 2021 cum vă rezultă vouă din cifrele acelea”, a adăugat Lazea.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României a participat vineri la evenimentul de lansare „The Tax Institute”, primul think tank dedicat fiscalităţii. Cu această ocazie s-a lansat primul studiu realizat de specialiştii The Tax Institute, intitulat “Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015 – 2023)”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • BNR e poate cea mai nereformată instituție a țării, cea mai opacă, cea mai ruptă de interesele cetățenilor, fie ei contribuabili, deponenți, consumatori de credite, oricum ați vrea să le ziceți.

      Când și când, cineva de la BNR iese ca un cuc și spune că România e de tot rahatul, o vacă slabă plină de boli, cu o speranță de viață deja depășită.

      Dăianu sau Vasilescu sau însuși Manole când iese, ,însă toți au o figură blazat-plictisită, scârbită…
      România nu le spune nimic, le e ușor jenă că sunt parte a băncii centrale din România, ar fi meritat altă bancă centrală, dar asta e, s-au obișnuit. Scuipă cifre ca pe cojile de semințe și apoi se retrag în prepuțul instituțional numit BNR.
      Suflete competente plutind pe covoarele grele, în mirosul de aur și bani.😯😯😯

  1. Cu toate că nu îmi sunt simpatici cei de la BNR precum si Consiliul Fiscal au atras atenția ca politica economică și mai ales cea fiscal – bugetară ne va duce la faliment.
    Tot ceea ce a spus Consiliul Fiscal se confirmă și totuși guvernanții nu aplică măsurile recomandate încă din toamna anului trecut . De patru luni tot caută măsuri care de care mai fistichie și nu aplică integral măsurile propuse de Consiliul Fiscal.
    Praful o să se aleagă când niște incompetenți conduc țara.

  2. De parca dl premier Isarescu nu practica ,, Laundering money ” la fel. Politica rotativei de piata e mai rapace, fiecare talhar politic inscaunat in varful statului modifica instantaneu legile si fiscalizarea in interesul oamenilor de afaceri inscrisi in organizatia partidului lui.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.