Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut cu cel mai mare ritm anual din 1994, din cauza inflației ridicate

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut cu cel mai mare ritm anual din 1994, când au început să fie colectate date, evidențiind amploarea provocărilor economice cu care se confruntă cea mai mare economie a zonei euro, scrie Financial Times.

Volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 8,8% în iunie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, au arătat luni date de la Destatis, biroul german de statistică națională.

Claus Vistesen, economist-șef din zona euro la Pantheon Macroeconomics, a spus că cifrele sunt „mizerabile” și în principal din cauza impactului creșterii prețurilor asupra cheltuielilor de consum. Inflația în Germania este la un nivel maxim al ultimelor decenii, de 8,5%.

Scăderea vânzărilor cu amănuntul urmează știrilor de vineri conform cărora creșterea economică germană a stagnat între primul și al doilea trimestru, iar cifrele arată că încrederea întreprinderilor și a consumatorilor este acum la cel mai scăzut nivel din primele luni ale pandemiei.

În timp ce economia zonei euro, în ansamblu, a crescut cu 0,7% între primul și al doilea trimestru, analiștii se așteaptă din ce în ce mai mult ca regiunea să intre într-o recesiune în lunile următoare, din cauza impactului invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia asupra piețelor energetice și a încrederii.

Chris Williamson, economist-șef la S&P Global Market Intelligence, a declarat că activitatea de producție din Germania și din alte părți „se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai abruptă, adăugând la riscurile de recesiune ale regiunii”.

Indicii managerilor de achiziții urmăriți îndeaproape pentru producția din zona euro au arătat, de asemenea, luni, că activitatea fabricilor este acum în scădere în zona euro.

Pentru prima dată în doi ani, S&P Global PMI pentru producția germană a scăzut sub nivelul crucial de 50, care separă o expansiune a activității de o contracție.

În întreaga regiune, noile comenzi au scăzut – un semn că condițiile vor rămâne probabil dure în lunile următoare. Cel mai mare risc cu care se confruntă regiunea este ca tensiunile cu Moscova să se agraveze, determinând Rusia să reducă – sau să oprească – fluxurile de gaze către UE. Economiștii cred că acest lucru ar declanșa o recesiune majoră în blocul european.

În timp ce volumul vânzărilor cu amănuntul din Germania a scăzut semnificativ, consumatorii și-au redus cheltuielile generale cu o sumă mult mai mică, o scădere anuală de doar 0,8%, din cauza impactului inflației asupra puterii de cumpărare.

Datele Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, publicate tot luni, au arătat că în iunie numărul șomerilor a crescut în zona euro pentru prima dată în 14 luni.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *