Vânzările de mașini în Rusia au scăzut cu aproape 60 % în 2022, în condițiile în care sancțiunile au afectat puternic industria

Redacția ian. 12, 2023 0 comentarii
Moskvitch 2140  1976 -1988. Moskvici

Vânzările de automobile în Rusia s-au prăbușit cu 58,8% în 2022, a anunțat joi Asociația Întreprinderilor Europene (AEB), în condițiile în care industria continuă să se resimtă de pe urma impactului sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, scrie Reuters.

Mai mulți producători auto ruși au suspendat producția pentru anumite perioade de timp anul trecut, în condițiile în care industria s-a străduit să se aprovizioneze cu piese și să stabilească noi lanțuri de aprovizionare după impunerea sancțiunilor din cauza acțiunilor militare ale Moscovei în Ucraina.

Producători auto occidentali importanți, precum Renault, au părăsit, de asemenea, piața, ceea ce a făcut ca industria – care înainte se baza foarte mult pe investițiile occidentale și pe echipamentele de înaltă tehnologie – să fie una dintre cele mai afectate de consecințele deciziei Rusiei de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina.

La un moment dat, principalul producător AvtoVaz vindea mașini Lada fără airbaguri sau sisteme de frânare antiblocare (ABS) din cauza lipsei de piese.

Vânzările totale de mașini pentru anul în curs au fost de 687.370, față de peste 1,6 milioane în 2021, a precizat AEB. În luna decembrie, vânzările au scăzut cu 50,2%.

Organismul industrial a prognozat că vânzările vor urca cu 12% în 2023, la aproximativ 770.000 de vehicule.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *