Vârf de inflație în Statele Unite: Prețurile de consum au crescut cu 8,5% într-un an

Inflatie

Preţurile pe care consumatorii americani le plătesc pentru articolele de zi cu zi au crescut în martie la cele mai ridicate niveluri din primele zile ale administraţiei Reagan, potrivit datelor Departamentului Muncii publicate marţi, transmite CNBC, citat de News.ro.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii, a crescut cu 8,5% faţă de acum un an , pe o bază neajustată, fiind peste estimarea Dow Jones, deja ridicată, de 8,4%.

Fără alimente şi energie, indicele preţurilor de consum de bază a crescut cu 6,5% pe o bază de 12 luni, în conformitate cu aşteptările. Cu toate acestea, au existat semne că inflaţia de bază ar fi în scădere, deoarece a accelerar cu doar 0,3% pe lună, mai puţin decât estimarea de 0,5%. Această evoluţie, la rândul său, a adus o oarecare speranţă că inflaţia în general s-a diminuat şi că martie ar putea reprezenta vârful.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pieţele au reacţionat pozitiv la raport, cu o creştere a acţiunilor şi o scădere a randamentelor obligaţiunilor de stat.

“Vestea cea mare din raportul din martie este că presiunile preţurilor par să se modereze în sfârşit”, a scris Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Hunter a spus că creşterea din martie ”va marca vârful” inflaţiei, deoarece comparaţiile de la un an la altul scad cifrele şi preţurile energiei se scad la rândul lor.

Preţurile alimentelor au crescut cu 1% pe lună şi cu 8,8% în termeni anuali, deoarece preţurile la bunuri precum orezul, carnea de vită tocată, citricele şi legumele proaspete au înregistrat avansuri de peste 2% în martie.

Preţurile energiei au crescut cu 11%, respectiv cu 32%, în condiţiile în care preţurile benzinei au crescut cu 18,3% pe lună, impulsionate de războiul din Ucraina şi de presiunea pe care o exercită asupra aprovizionării.

Un sector care a fost un factor major în accelerarea inflaţiei s-a diminuat în martie. Preţurile maşinilor şi camioanelor second hand au scăzut cu 3,8% în această lună, deşi sunt în continuare în creştere cu 35,3% în termeni anuali.

De asemenea, preţurile materiilor prime, fără alimente şi energie, au scăzut cu 0,4%. Aceste scăderi, însă, au fost compensate de majorarea preţurilor îmbrăcămintei, serviciilor excluzând energia şi îngrijirea medicală, fiecare dintre acestea crescând cu 0,6% faţă de luna precedentă. Serviciile de transport au crescut şi ele cu 2%, aducând avansul pe 12 luni la 7,7%. Tarifele companiilor aeriene au crescut cu 10,7% faţă de februarie şi cu 23,6% faţă de un an în urmă.